Home POLITIKA Dimitrov: Vlada Makedonije niti je koga prisluškivala, niti će to činiti

Dimitrov: Vlada Makedonije niti je koga prisluškivala, niti će to činiti

SHARE

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da makedonska vlada nije sprovodila obaveštajne aktivnosti prema srpskim institucijama i zvaničnicima, niti će to činiti.

“Vlada Makedonije niti je imala nameru, niti dala naredbu ili instrukciju, niti izvršila obaveštajna dejstva protiv ili na štetu neke od naših susednih zemalja, uključujući tu i Srbiju. Niti ćemo ikad razmišljati u tom pravcu”, rekao je Dimitrov  na konferenciji za novinare u Skoplju.

“Niti smo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje”, rekao je Dimitrov.

On je istakao da institucije Makedonije rade prema zakonu i ustavu.

On je rekao da je u nedelju, nakon što je Srbija povukla osoblje iz ambasade u Skoplju, probao da razgovara sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ali da nije uspe da ga dobije i da se nada će sutra ostvariti kontakt.

loading...

Prema izjavi ministra spoljnih poslova Ivice Dačića predviđeno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovara s premijerom Makedonije Zoranom Zaevim. Kako piše Blic, telefonski raz6govor je zakazan za sutra u podne.

Prema rečima Dimitrova, Makedonija radi na poboljšanju odnosa i boljoj regionaloj saradnji.

“Ukoliko postoje bilo kakva nerazumevanja, smatram da je pravi način da se adresiraju direktan razgovor, dijalog. Vlada još jednom pozdravlja najave zvaničnog Beograda o zaštiti prijateljskih odsnosa i vraćanju stanja u ubičajene okvire”, dodao je  Dimitrov.

Kako je istakao, jedina ofanziva koju preduzela Vlada Makedonije je ofanziva prijateljstva na Balkanu.

Osoblje ambasade Srbije iz Makedonije je povučeno jer su nadležni organi, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Zamenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je danas da makedonska vlada budno prati situaciju posle zaoštravanja odnosa sa Beogradom, ali da ne želi da izlazi sa ishitrenim zaključcima.

Izvor: Beta. Blic, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here