Home POLITIKA Apelacioni sud: Optužbi oslobođeno deset Mladićevih jataka

Apelacioni sud: Optužbi oslobođeno deset Mladićevih jataka

SHARE

Apelacioni sud u Beogradu posle 11 godina suđenja oslobodio je 10 od 11 okrivljenih za pomaganje Ratku Mladiću u skrivanju. Njih je tužilaštvo teretilo da su u periodu od 2002. do 2006. pomagali tada najtraženijem haškom beguncu da ne bude uhapšen. Jedini osuđen je Marko Lugonja, penzionisani oficir vojske Republike Srpske, koji je priznao da je primio Mladića u stan. Sud je Lugonju osudio na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora i ne sme da ponovi delo narednih godinu dana.

Mladić je bio najtraženiji haški begunac i bez njegovog hapšenja Srbija nije mogla da nastavi evropske integracije. U aprilu 2006. Policija je uhapsila grupu ljudi za koju se sumnjalo da su pomagali Mladiću u skrivanju. Od tada do danas trajao je postupak u javnosti poznat kao “Mladićevi jataci”.

U presudi Apelacioni sud navodi da postupak nije zastereo nego da tužilaštvo nije pružilo uverljive dokaze. Da su okrivljeni “u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. pomagali Ratku Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao naloge za njegovo hapšenje i izručenje zbog podignute optužnice kojom mu se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava”.

Prvookrivljeni su bili Jovo Đogo, Marko Lugonja i Stanko Ristić, svi penzionisani oficiri Vojske Republike Srpske. Jovo Đogo premiuo je 2008 i protiv njega je postupak obustavljen.

Stanko Ristić i još devetoro okrivljenih među kojima i njegov sin Predrag oslobođeni su optužbi

loading...

Osuđen je Marko Lugonja, penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske koji je “u toku septembra 2002. u Beogradu krio Ratka Mladića u svom stanu i obezbeđivao mu namirnice kao i druge stvari potrebne za život iako je znao da se Ratko Mladić nalazi na optužnici i da je za njim raspisana poternica

Apelacioni sud navodi da je Lugonja izvršio krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela

“S obzirom na to da je i sam okrivljeni priznao izvršenje krivičnog dela, da je Mladića u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, da se Mladić u njegovom stanu zadržao pet – šest dana, da je odluka da primi Mladića u svoj stan bila njegov izbor, a da mu je bila poznata činjenica da je pred MKSJ bila podignuta optužnica za Mladićem i raspisana poternica. Mladiću je pomogao jer je bio njegov komandant”, navodi se u saopštenju Apelcionog suda.

Niko nije odgovarao za skrivanje Mladića u vojnim objektima u kojima je bio do sredine 2002. Rako Mladić uhapšen je 2009. u selu Lazarevo u blizini granice sa Hrvatskom i to u pomoćnoj kući svog rođaka.

Jataci uhapšeni da bi Mladić pobegao?

Nakon hapšenja Ratka Mladića, tadašnji srpski tužilac za ratne zločine rekao je da je akcija hapšenja jataka 2006. ustvari bila znak Mladiću da je mreža njegovih pomagača razotkrivena. On je tvrdio da je to učinio tadašnji načelnik BIA Rade Bulatović

“Mladićevo hapšenje osujetilo je to što je tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića, koji je skrivao Mladića, što je bio katastrofalan potez, koji je omogućio Mladiću da pobegne. Imali smo Mladića u šaci i bilo je samo tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje”, objasnio je Vukčević 2010 u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Iako se godinama govorilo o mogućnoj odgovornosti nekadašnjih čelnika vojske i vojne službe bezbednosti niko nije procesuiran.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here