Home DRUŠTVO Trivan: Ugovor za uređenje deponije u Vinči do kraja godine

Trivan: Ugovor za uređenje deponije u Vinči do kraja godine

SHARE

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je da očekuje da će do kraja godine biti potpisan ugovor sa francusko-japanskim konzorcijumom Suez i Itochu, koji je jedini dostavio obavezujuću ponudu za javno-privatno partnerstvo za uređenje beogradske deponije Vinča.

„Kada to bude urađeno, realizacija projekta za tretman i odlaganje komunalnog otpada mogla bi da krene krajem naredne godine“, rekao je Goran Trivan agenciji Beta.

Trivan očekuje da bude ugovorena koncesija na najmanje 20 godina, kako bi se uredila deponija stara 40 godina, koja se prostire na 68 hektara i dnevno prima 2.700 tona smeća.

Vrednost projekta procenjena je na 300 mil EUR.

„Neće se spaljivati sav otpad, već samo ono što neće moći da se reciklira, a životnu sredinu ćemo zaštititi po svetskim standardima. Oko tehnologije nema dileme, i u meri u kojoj postoji rizik na primer u Nemačkoj, u toj meri će postojati i u Beogradu – neće ga biti“, rekao je Trivan.

loading...

Prema njegovim rečima, Beograđanima koji će biti u obavezi da razvrstavaju otpad po kućama, kako bi se olakšala reciklaža, cena usluge zbrinjavanja smeća biće povećana kada projekat javno-privatnog partnerstva bude dostigao pun kapacitet.

“Povećanje cena usluge će se postepeno povećavati i biće u meri koja je prihvatljiva za građane”, naveo je Trivan.

Ministar zaštite životne sredine je ocenio da je posao oko javno-privatnog partnerstva za uređenje deponije Vinča odlično urađen, a primer Beograda poslužiće, kako je rekao, kao model i za druge lokalne samouprave u zemlji.

Poziv za javno-privatno partnerstvo od 2015. godine

Grad Beograd raspisao je poziv za podnošenje prijava za priznavanje kvalifikacija u projektu JPP grada Beograda za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada još u avgustu 2015. godine.

Kako je navedeno u pozivu, projekat javno-privatnog partnerstva obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje na godišnjem nivou približno 480 hiljada tona komunalnog i oko 100 hiljada tona građevinskog otpada od rušenja, uz proizvodnju električne i/ili toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije.

Podsetimo, 18. maja došlo je do požara na deponiji u Vinči koji je u potpunosti ugašen tek nakon četrdeset dana. Za to vreme Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u više navrata je saopštavao da nije došlo do povećanja količine štetnih materija u vazduhu. Istovremeno su građanima savetovali da kada osete neprijatan miris povuku u zatvoreni prostor i zatvore prozore.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here