Home POLITIKA Šarčević povodom štrajka prosvetara: Neću biti Supermen, ali ću bar biti Betmen

Šarčević povodom štrajka prosvetara: Neću biti Supermen, ali ću bar biti Betmen

SHARE

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da će se u sredu sastati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić povodom najavljenog štrajka prosvetara 1. septembra da bi, kako je rekao, zajedno rešili probleme nagomilane decenijama.

Šarčević je govoreći o jednom od zahteva sindikata da se potpiše Protokol o zаrаdаmа kojim će plаte zаposlenih u prosveti porаsti nа nivo iznаd republičkog prosekа, rekao da “on neće biti Supermen koji će to da reši, ali će bar biti Betmen”.

“Potrebno je da se prosveta diže sa platama i kada je bilo poslednje povećanje mi smo išli na jedan odsto više, a da bi se to desilo ozbiljnije treba da se napravi nekoliko poteza, a ne samo da država nadje pare koje nema, nego da se u nekom redosledu dogadjaja još neke stvari dese”, naveo je on.

Šarćević je rekao da je sastanak sa premijerkom bio zakazan i pre najave štrajka, jer je “bio dogovor sa sindikatima da se vide u avgustu kada dođu sa odmora”.

Upitan da li će deca ići u škole na vreme, on je rekao da “će đaci krenuti u škole u petak, 1. septembra” i dodao da “kolege znaju da taj problem mogu zajedno da izguraju”.

loading...

Šarčević je istakao da je Ministarstvo prosvete pokrenulo aktivnost otpremnina i da je, kako je kazao, došlo vreme da dođe do ozdravljenja sistema u ekonomskom smislu.

Govoreći o promenama Zakona o udžbenicima, Šarčević je izjavio da mu se trenutni zakon “uopšte ne sviđa”, ali da on ne može biti promenjen “tom brzinom”, jer su, kako je objasnio, sadašnji udžbenici izabrani na tri godine i traju zbog nasleđivanja i troškova.

On je dodao da se u 2018. godini kreće u reformu plana i programa i da će tada doći do digitalizacije sistema pa i digitalizacije udžbenika.

Unija sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije (USPRS) najavila je da će članovi tog sindikata prvog dana nove školske godine stupiti u jednodnevni štrajk i da će u petak, 1. septembra časovi trаjаti 30 minutа.

USPRS je saopštila da traži povlаčenje iz procedure Nаcrtа Zаkonа o zаposlenimа u jаvnim službаmа, hitno potpisivаnje Protokolа o zаrаdаmа kojim će plаte zаposlenih u prosveti porаsti nа nivo iznаd republičkog prosekа, kao i povlаčenje i izmene svih propisа koji zаposlene u prosveti “mаsovno ostаvljаju bez poslа”.

Izvor: Beta

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here