Home POLITIKA Protest Bete i FoNeta zbog Dačićeve odluke da izjavu da samo „ugašenoj“...

Protest Bete i FoNeta zbog Dačićeve odluke da izjavu da samo „ugašenoj“ agenciji

SHARE

 

Novinske agencije Beta i FoNet oštro protestuju zbog današnje diskriminatorske odluke ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da izjavu o izuzetno važnom pitanju međunarodne pozicije i bezbednosti zemlje, kao što je povlačenje osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, da samo Tanjugu, čiji je rad, odlukom Vlade Srbije, prestao još pre više od godinu i po dana.

Kako iz Bete i FoNeta navode, na ovaj način se drastično narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu i daje izrazita prednost agenciji čiji je status odavno morao da bude rešen u skladu sa zakonom. Time su naročito pogođene druge novinske agencije koje legalno posluju na tržištu Srbije, ali i njihovi korisnici širom zemlje i regiona.

Bilo bi veoma loše ukoliko bi se ispostavilo da ovakav pristup prerasta u praksu. To bi značilo narušavanje slobode javne reči i slobode medija, a Srbija bi ponovo dobila medije koji su “ovlašćeni da objave” stav nekog organa javne vlasti, saopštavaju iz ovih agencija.

One dodaju da se ovakav pristup lako pretvara u sredstvo pritiska, budući da organi javne vlasti, izborom kojem mediju saopštavaju stavove ili govore o važnim pitanjima od javnog interesa, iznuđuju njihovu “lojalnost”.

loading...

Dačić nije hteo danas da da izjavu za medije o razlozima povlačenja osoblja ambasade u Skoplju, već je izjavu dao samo agenciji Tanjug koja je odlukom Vlade Srbije prestala da postoji pre skoro dve godine.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here