Home POLITIKA Opozicija o povlačenju osoblja ambasade u Skoplju: Pucanj u sopstvenu nogu i...

Opozicija o povlačenju osoblja ambasade u Skoplju: Pucanj u sopstvenu nogu i diplomatski diletantizam

SHARE

 

Demokratska stranka je danas pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da saopšti koji su pravi razloz za povlačenje osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju, uz ocenu da je time Srbija sebi “pucala u nogu “, dok je Vuk Jeremić, nekadašnji ministar spoljnih poslova potez ocenio kao “diplomatski diletantizam.

Funkcioner DS Aleksandar Crkvenjakov je izjavio i da “Dačićevi radikalni potezi koje diktira Vučić nisu način da se vodi spoljna politika” dodavši da ti potezi “ne donose nikakve pozitivne efekte, već samo štetu po sve građane” Srbije.

“Oni predstavljaju ‘pucanj u nogu’, jer je ova odluka zapravo predstava za domaću javnost sa štetnim posledicama za Srbiju”, naveo je u saopštenju Crkvenjakov, koji je predsednik odbora DS za spoljnu politiku.

Kakav god da je problem sa susednom državom – morate ga rešavati, a osnovna funkcija diplomatije je da i u složenim slučajevima posluži kao kanal komunikacije dve države, naveo je Crkvenjakov.

loading...

“Ako povučete diplomatsko osoblje i zatvorite taj kanal, to je neodgovorno – sami sebi ‘pucate u nogu’ i lišavate se sredstva za rešavanje konflikta”, rekao je on.

Zapitao je i kako, onda, Vlada Srbiji misli da “predstavi i raspravi problem” koji, za javnost, kako je naveo još uvek ima tajanstvenu dimenziju?”.

“Mobilnim telefonom? Ili, uobičajeno, preko tabloida koji će se koliko sutra pojaviti na kioscima sejući desetine spekulacija i uzburkavajući emocije gradjana?”, naveo je Crkvenjakov.

Ukazao je i da je “poseban problem misterija oko uzroka i povoda za donošenje radikalnog poteza”

“Pozivamo Vučića da saopšti koji je pravi razlog za ovakvu odluku. Ova odluka podseća na skorašnju odluku o povlačenju ambasadora iz Francuske, koju je vlast brže bolje opovrgla, a javnost zaboravila”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, jedini cilj ovakvih odluka je da se, demonstracijom, pokaže domaćoj javnosti da vlast nešto radi i da nije nemoćna.

Smatra i da umesto toga vlast zapravo pokazuje da je “ranjena” i besna.

“Šta, pri tome, osećaju hiljade građana Srbije koji u ovom trenutku borave, ili prolaze, kroz Makedoniju? Da li neko u Vladi misli o njihovoj potrebi da se, pri tome, osećaju i diplomatski zaštićeni? “, zapitao je Crkvenjakov.

Jeremić: Povlačenje celokupnog osoblja ambasade je diplomatski diletantizam

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da je povlačenje celokupnog osoblja ambasade iz Makedonije u Srbiju “diplomatski diletantizam i šarlatanstvo”.

“Šta god se desilo u Skoplju, povlačenje celokupnog osoblja ambasade je diplomatski diletantizam i šarlatanstvo, svojstveno banana državama”, naveo je Jeremić na svom Tviter nalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će deo osoblja biti vraćen u Skoplje do kraja nedelje, a da će ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić biti vraćena posle konačnih konsultacija u Srbiji.

I Vlada Srbije i predsednik rekli su da žele da rade na dobrim odnosima Srbije i Makedonije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obavestilo je juče makedonske kolege da povlače službenike ambasade i ambasadorku iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here