Home Region IZ PENZIJE U DIPLOMATIJU: Penzioneri imenovani za ambasadore BiH

IZ PENZIJE U DIPLOMATIJU: Penzioneri imenovani za ambasadore BiH

SHARE

SARAJEVO – U revizorskom izveštaju o radu Ministarstva inostranih poslova, navodi se da su u ovom ministarstvu zaoslene “određene osobe” koje imaju više od 40 godina radnog staža i da nema obrazloženja zašto nisu penzionisane. Iz Ministarstva su tvrde da nemaju takvih zaposlenih državnih službenika i službenika, ali zato imaju ambasadore koje imenuje Predsedništvo BiH.

 

Jedan od takvih je Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Republici Bugarskoj. Dužnost je preuzeo 7. decembra 2015. godine, a imenovan je na predlog srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića. Bogdanović je bio službenik u službi za opšte i kadrovske poslove MVP-a BiH, a jedno vreme je radio i kao otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Beogradu. Jedan je od retkih ambasadora čiju biografiju nećete naći na internetskoj stranici MVP-a BiH, ali se od ranije zna da je 1999. uzeo i državljanstvo Srbije gde je službovao na račun BiH.

FOTO: PRINTSCREEN BH-INDEX.COM

Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Republici Bugarskoj

 

loading...

Branko Dokić (1948), ambasador BiH u Republici Grčkoj, treći je diplomata koji ima više od 40 godina radnog staža. Bivšeg ministra komunikacija i saobraćaja i u Veću ministara BiH i u Vladi RS-a, osuđenog zajedno sa Markom Pavićem zbog krivičnog dela nesavesnog rada u službi, imenovao je njegov (bivši) kolega iz PDP-a, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

 

Na predlog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za ambasadora BiH u Libiji imenovan je Ibrahim Efendić (1948) koji nerezidentno pokriva i Tunis. Efendić je profesor arapske književnosti koju je studirao pre četrdesetak godina u Maroku. U bivšoj državi radio je razne poslove, uglavnom kao prevodilac za nekadašnji Industrijski kombinat Krivaja iz Zavidovića. Osamdesetih godina je prešao u nekadašnji Savezni sekretarijat za inostrane poslove SFRJ-a. Bivšu državu je predstavljao kao otpravnik poslova i sekretar ambasada SFRJ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku.

FOTO: PRINTSCREEN STAV.BA

Ibrahim Efendić, ambasadora BiH u Libiji

 

Bosnu i Hercegovinu je od nezavisnosti 1992. predstavljao kao otpravnik poslova u Ambasadi u Južnoafričkoj Republici i Jordanu te kao ambasador u Iranu. U MVP-u BiH je je jedno vreme bio i ministar savetnik, pomoćnik ministra i šef jednog od odseka.

 

Haris Lukovac (1956), ambasador BiH u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, još je jedan bh. diplomat koji ima više od 40 godina staža. Pre rata je radio za Službu državne bezbednosti (kolokvijalno Udbu). U ratu je bio šef tima za osiguranje Predsednika Predsedništva BiH i Komandant jedinice za osiguranje članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

 

Iz MUP-a RBiH prelazi u MVP BiH. Bio je zamenik pomoćnika ministra, a potom odlazi u ambasade u Belgiji, Luksemburgu, pri EU i NATO-u, Holandiji, Međunarodnoj organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja, a potom na razne funkcije unutar MVP-a BiH. Ambasador u Jordanu, koji nerezidencijalno pokriva i Irak, Siriju, Libanon i Palestinske teritorije, je od 2012. godine. Ovaj mandat mu je počeo krajem augusta 2015. godine.

BiH oko godinu dana nije imala ambasadora u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nakon što je iz te zemlje povučen Haris Hrle, koji je u međuvremenu imenovan za ambasadora BiH u SAD. Prošlo leto je na tu poziciju imenovan Senahid Bristrić, na predlog Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

FOTO: PRINTSCREEN KLIX.BA

Senahid Bristrić, ambasadora BiH u S. Arabiji

 

Bristrić je na poziciji ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji bio i ranije i to čak 12 godina. Poslednju diplomatsku misiju okončao je u Kuvajtu, a 2015. godine je i otišao u penziju da bi se iz penzije vratio u diplomatiju.

Iz MVP-a BiH su rekli da će svi oni biti penzionisani po isteka mandata uz napomenu da u ovom ministarstvu nema zaposlenih državnih službenika i radnika koji imaju navršenih 40 godina penzijskog, odnosno staža osiguranja.

 

Napominju i da je moguće da se radi o penzionom stažu koji je naveden u radnoj knjižici zaposlenog, ali isti nije utvrđen kao staž osiguranja koji je uplaćen i evidentiran od strane nadležnog Fonda PIO.

“Nedoumicu kod revizora je mogla da stvori i činjenica da određeni zaposleni, koji nemaju 40 godina staža osiguranja imaju dodatak od 20 posto po osnovu minulog rada. Napominjemo da je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH propisano da zaposleni u institucijama BiH imaju dodatak na platu po osnovu radnog staža i to kao dodatak na platu u iznosu od 0,50 posto za svaku započetu godinu staža, a najviše do 20 posto od osnovne plaće.

 

U vezi sa tim, svaki zaposleni, koji ima 39 godina staža, ima i dodatak od 20 posto po osnovu minulog rada – naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i dodali da će nastojati da razjasni ove nedoumice u komunikaciji s Kancelarijom za reviziju koja će biti uskoro.

(KURIR)

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here