Home POLITIKA Godišnjica nestanka srpskih novinara na Kosovu: Devetnaest godina bez istrage

Godišnjica nestanka srpskih novinara na Kosovu: Devetnaest godina bez istrage

SHARE

Na Kosovu je od 1998. do 2005. ubijeno čak 14 novinara i medijskih radnika. Nijedno ubistvo nije rasvetljeno. Formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara na Kosovu još je u fazi ideje, iako su i novinari i predstavnici vlasti rekli da veruju da bi to moglo pomoći.

Danas je devetnaest godina od prve otmice novinara 21 avgusta 1998. godine. Slavko Perenić i Đuro Slavuj oteti su na putu od Velike Hoče ka manastiru Zočište.  Nikada nisu nađeni, a prema podacima Euleksa istraga je zatvorena 2013. zbog nedostataka dokaza i može biti otvorena ako se dođe do novih podataka.

Devetnast godina kasnije na mestu gde su oteti ponovo će se okupiti kolege. Na tom mestu pet puta je postavljana ploča na kojoj je i na srpskom i na albnaskom jeziku naspisano “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih”.  To obeležje četiri puta je godinu za godinom rušeno, a oni koji su to činili takođe nikada nisu pronađeni.

Tek prošle godine počelo je da se govori o svim ubijenim novinarima na Kosovu, do tada je samo Udruženje novinara Srbije na Kosovu podsećalo na to.

U intervjuu za Insajder predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da  su prema njegovom mišljenju Unmik ii Euleks zanemarili pitanje istraga ubijenih novinara, ali i da je nedostajala hrabrost da se snažnije pristupi rasvetljavanju tih zločina.

loading...

“Pordice imaju pravo da znaju istinu. Kosovske institucije – pošto govorim o Kosovu – imaju obavezu da otkriju tu istinu i da počinioce izvedu pred organe pravosuđa i da dobiju zaslužene presude. I ono što želim da kažem jeste da takvi zločini ne zastarevaju, oni nemaju vremenski ograničen status. Uveren sam da će istina izaći na videlo i da će počinioci zločina dobiti zasluženu osudu, pre ili kasnije”, rekao je Tači.

Intervju sa Hašimom Tačijem o istragama nestalih novinara, svedočenja članova porodica ubijenih, kao I sve do sada poznate činjenice o ovim ubistvima pogledajte u emisiji Insajder bez ograničenja: Spomenik istini.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here