Home DRUŠTVO Radnici Goše: Održaćemo protest u Beogradu po cenu da nas sve uhapse

Radnici Goše: Održaćemo protest u Beogradu po cenu da nas sve uhapse

SHARE

 

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, Milan Vujačić rekao je za Insajder.net da će tri autobusa sa radnicima krenuti u utorak na protest ispred Vlade Srbije iako im MUP još uvek nije odobrio okupljanje. “ Svi su nas lagali. Mi sto dana nismo primili ni dinar zbog čega idemo u Beograd po cenu da nas sve uhapse” kaže Vujačić.

On je objasnio da su skup uredno prijavili policijskoj upravi Stari grad, ali da im je posle toga rečeno da zahtev proslede policiji na Savskom vencu. Kada su to uradili, javljeno im je da su zakasnili.

“Mi idemo ispred Vlade po cenu da nas sve uhapse. Iz Odeljenja za javni red i mir su nam rekli da naš protest nije zabranjen ali da ne postoji ni dozvola za njegovo održavanje”, navodi Vujačić, dodajući da će ih policija možda zaustaviti na ulazu u Beograd ali da ih ni takav scenario neće obeshrabiti.

“Nemamo više izbora, sada će prvi septembar, deca nam kreću u školu a mi mesecima nismo primili ni dinar. Predsednik Vučić nas je u kampanji slagao kada je obećao pomoć. Nedavno smo se obraćali i Centru za socijalni rad,  tražili smo socijalnu pomoć ili bar besplatne knjige za decu ali su nas odbili jer, kako kažu, mi kao zaposleni nemamo pravo na pomoć”.

loading...

Vujačić kaže i da je za radnike neprihvatljiva ponuda rukovodstva da pre nego što dobiju novac prekinu štrajk i počnu sa radom.

“Obećavaju 50 hiljada koje bi nam isplatili za mesec ili dva. Mi tražimo novac odmah na ruke i to ne manje od 100 ili 150 hiljada dinara” kaže predednik Štrajkačkog odbora  Goše.

Podsetimo, zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Na protest koji su najavili za utorak ispred Vlade Srbije, pozvali su radnike iz drugih firmi u Srbiji kako bi zajedno “primorali Vladu” da reši njihov problem, i problem svih radnika u Srbiji “poštujući sve pravne norme koje dosada nisu poštovane”.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić ranije je za Insajer izjavio da će ovo biti „politički protest“.

“Ovoga puta to neće biti samo protest gladnih i obespravljenih radnika, već politički protest. Državu zanimamo samo kad treba da ginemo i glasamo, a kada su u pitanju goli život i radnička prava, onda je nema nigde,” rekao je Vujićič.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je tu fabriku početkom aprila ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Predstavnici radnika Goše i Ministarstva privrede dogovorili su se nedavno da država reprogramira dugove fondovima i da pomogne toj fabrici da obezbedi poslove sa železarom u Smederevu, a preko kompanije Jugoimport SDPR sa Iranom.

Ministar privrede Goran Knežević tada je rekao da je država je spremna da napravi reprogram dugova prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, ali tek kada Goša počne da radi, kada se radnici vrate na posao i kada fabrika bude mogla da garantuje isporuku dobavljačima.

Povodom najave radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke da će 22. avgusta protestovati ispred Vlade Srbije, Ministarstvo privrede saopštilo je danas da su pregovori a ne protesti rešenje za njihove probleme.

Ministarstvo je navelo da “u potpunosti razume” težak položaj radnika “Goše” ali i da je “veoma iznenađeno” najavom protesta radnika kojima je država pomogla koliko je mogla.

“Iako je “Goša” u potpunosti privatna kompanija, država je učinila sve, u skadu sa zakonom, kako bi pomogla radnicima”, navelo je ministarstvo i saopštilo da je radnicima obezbeđena jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here