Home DRUŠTVO NUNS: Zašto građani Kragujevca plaćaju dugove bivšeg vlasnika RTV Kragujevac

NUNS: Zašto građani Kragujevca plaćaju dugove bivšeg vlasnika RTV Kragujevac

SHARE

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je protest povodom odluke vlasti Kragujevca da budžetski novac namenjen za projektno sufinansiranje javnog informisanja preusmeri Radio-televiziji Kragujevac, medijskoj kući koja od kraja prošle godine ne emituje program. NUNS navodi da Gradska uprava Kragujevca na čelu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem tako nastavlja da krši Zakon o javnom informisanju i ignoriše svoje obaveze prema javnom interesu.

Gradsko veće Kragujevca je 16. avgusta usvojilo Program rasporeda sredstava za finansiranje razvoja informisanja u gradu Kragujevcu u ovoj godini.

“Programom su predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, i to za usluge po ugovoru – 18 miliona dinara i za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od dva miliona dinara, raspoređenih u korist Privrednog društva RTK d.o.o”, navodi se u odluci Gradskog veća objavljenoj na sajtu grada.

NUNS je podsetio da je Ministarstvo privrede krajem januara ove godine raskinulo ugovor o privatizaciji RTK sa kontroverznim kruševačkim biznismenom Radojicom Milosavljevićem koji je najveću regionalnu televiziju kupio u oktobru 2015.

Kako navode “Ministarstvo je Milosavljeviću dugo gledalo “kroz prste” da bi konačno poništilo ugovor o kupoprodaji i tu medijsku kuću vratilo gradu Kragujevcu, bivšem osnivaču.

loading...

“Mnogo je pitanja povodom RTK ne koja gradska a i republička vlast treba javno da odgovore. Pre svega, zašto dugovanja bivšeg privatnog vlasnika RTK namiruju poreski obveznici Kragujevca? Kako to da Kragujevac već treću godinu zaredom nema novca za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu, što je njegova zakonska obaveza, a ima za subvencionisanje jedne medijske kuće koja ne emituje program? Zašto su drugi kragujevački mediji prepušteni sami sebi dok je televizija koju je, u međuvremenu, napustila većina zaposlenih i kojoj je oduzeta i dozvola za emitovanje programa postala prioritetna briga države? I, na kraju, kako je moguće da se aktom Vlade suspenduje Zakon o javnom informisanju?” , navodi NUNS.

Podsetimo, na osnovu Uredbe Vlade, Skupština Grada Kragujevca je 28. juna ove godine usvojila odluku o preuzimanju ove medijske kuće u roku od šest meseci, do nove privatizacije.

Dugovi televizije iznosili su oko 70 miliona dinara.

Grad Kragujevac je posle preuzimanja televizije isplatio 12 zaostalih plata svim zaposlenima, a država onima koji su se za to odlučili isplatila otpremnine.

UNS je nedavno objavio da bi do kraja ovog meseca grad trebalo da izmiri obaveze Emisionoj tehnici i Regulatornom telu za elektronske medije kako bi RTK dobila neophodne dozvole za emitovanje.

Zakon o javnom informisanju zabranjuje državno vlasništvo u medijima a propisuje da lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Ta sredstva se raspoređuju na javnim konkursima, bez diskriminacije.

Suprotno zakonu, grad Kragujevac već treću godinu za redom nije raspisao konkurs a sva sredstva opredeljena za medije isplaćivana su po raznim osnovama RTV Kragujevac i u vreme kada je ova medijska kuća bila u vlasništvu Radoice Milosavljevića.

Milosavljević je 2015, kupio RTV Kragujevac uz još sedam medija. S obzirom na to da je dva puta osuđivan zbog zloupotrebe službenog položaja, u toku privatizacije medija Milosavljeviću su mnogi osporavali pravo kupovine, ali ti prigovori nisu usvojeni.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here