Home DRUŠTVO Najava otpuštanja, iako viška zaposlenih nema

Najava otpuštanja, iako viška zaposlenih nema

SHARE

Nesuvisla odluka SO Rača, tvrde u Sindikatu opštinske uprave

Skupština opštine Rača na poslednjoj svojoj sednici donela je odluku o smanjenju broju zaposlenih u opštinskoj administraciji i komunalnim preduzećima, iako, prema tvrdnji rukovodstva Sindikata opštinske uprave u toj šumadijskoj varoši, prekobrojnih u lokalnom javnom sektoru zapravo nema.

Naprotiv… Skupštinskom odlukom je, navode u Sindikatu, utvrđen maksimalan broj zaposlenih u opštinskoj administraciji i komunalnim preduzećima u Rači od 90 radnika, koliko trenutno i radi u lokalnom javnom sektoru te opštine.

– Vladajuća većina dosetila se da u javnom sektoru ima ukupno sistematizovanih 109 radnih mesta, te je na osnovu tog podatka, a ne činjenice da stvarno popunjenih radnih mesta ima 90, doneta odluka da je 19 radnika višak. Stručna služba SO predložila je raspored radnika po kome niko ne bi ostao bez posla, što očigledno za vladajuću garnituru u Rači nije prihvatljivo. Oni žele da otpuste 19 radnika i tako stvore mesta za zapošljavanje njihovih partijskih prijatelja. Među radnicima se govori da će biti otpušteni i predstavnici Sindikata, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije.

Ističe se, pritom, da se kao izgovor za najavljena otpuštanja navodi – štednja, ali Opština, tvrde u Sindikatu, danas ima 16 funkcionera, dok ih je nekada bilo troje. Zarade tih 16 funkcionera iznose skoro podjednako kao zarade 41 radnika u SO Rača, ali se smanjenje broja funkcionera ne najavljuje.
– Radnici opštinske uprave i komunalnih preduzeća rešeni su da se suprotstave ovakvoj bahatosti upravljačke garniture i ne isključujemo mogućnost blokade rada opštine putem štrajka i drugih, radikalnijih vidova sindikalne borbe, poručuju iz Sindikate opštinske uprave u Rači. I u Rači je na vlasti Srpska napredna stranka, kojoj je, nakon poslednjih lokalnih izbora, u toj varoši pristupio veći broj funkcionera i aktivista SDP-a Borisa Tadića.

Izvor Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here