Home DRUŠTVO Izveštaj o Vulinovoj imovini nema ko da odnese Povereniku?

Izveštaj o Vulinovoj imovini nema ko da odnese Povereniku?

SHARE

Izveštaj o kontroli imovine ministra Aleksandra Vulina koji je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal pre gotovo dve godine, i dalje je nedostupan javnosti. Izveštaj za koji su u Agenciji smatrali da bi mogao biti “zanimljiv” tužilaštvu nije dobio ni Poverenik za informacije od javnog značaja ni nakon ponovljenog zahteva.

Taj izveštaj Agencija nije dostavila novinarima pod obrazloženjem da nosi oznaku tajnosti. S druge strane, on nije dostavljen ni Povereniku. U saopšenju Poverenika navodi se da mu je iz Agencije rečeno ne mogu da ga dostave jer “nemaju kapacitete za dostavljanje tajnih podataka van zgrade”.

Agencija je u decembru 2015. nakon sprovedene kontrole imovine i prihoda Aleksandra Vulina izveštaj dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal. Suština je bila u utvđivanju na koji način je tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja došao u posed stana.

Rešenje poverenika Agenciji: Dostavite izveštaj novinarima

Izveštaj su od Agencije tražili novinari KRIK-a, ali nisu dobili. Nakon žalbe, Poverenik je doneo rešenje kojim je naložio Agenciji da novinarki dostavi kopiju izveštaja koji je “dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal 17. decembra 2015, nakon kontrole izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Aleksandra Vulina“.

Agencija bi, prema rešenju Poverenika, trebalo da zaštititi podatke o ličnosti kao što su: imena i prezimena, adresa, matični broj, brojeve bankovnih računa i slične podatke o ličnosti.

loading...

Iz toga proizilazi da podaci o tome kako je neki funkcioner stekao imovinu ne mogu da spadaju u lične, pa ni tajne podatke.

Zanimljvo je da je Agencija je odbila zahtev novinara s obrazloženjem da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava za sprečavanje pranja novca označila kao tajnu.

Poverenik navodi da Agencija nije navela kojom odlukom je određena tajnost, niti koje ovlašćeno lice je to učinilo, kao što nije navela ni stepen tajnosti, što je neophodno po zakonu.

“Agencija, iako je to po zakonu nesumnjivo obavezna, nije pružila nikakve dokaze ni o uzročno posledičnoj vezi između potencijalnog objavljivanja traženog dokumenta i štetnih posledica koje bi, eventualno, zbog toga mogle nastati po interese Republike Srbije”, navodi Poverenik.

On napominje da se u konkretnom slučaju radi o informacijama u vezi sa visokim državnim funkcionerom “u pogledu kojih nesumnjivo postoji opravdan pojačan interes javnosti zna”.

Agencija nema kapacitete da dostavlja tajne podatke van zgrade?

Poverenik ocenjuje kao neprihvatljivo postupanje Agencije koja mu, ni nakon ponovljenog zahteva, nije dostavila traženi izveštaj. Poverenik smatra da je reč o postupku “ objektivno predstavlja pokušaj opstruiranja ovlašćenja Poverenika”.

“’Pravdanje’ takvog gesta tim da je tek nedavno jedan radnik Agencije sertifikovan za postupanje sa tajnim podacima, te da stoga Agencija ne raspolaže potrebnim kapacitetima za dostavljanje tajnih podataka izvan prostorija, Poverenik, ne ulazeći u motive, smatra i neodgovornim i neozbiljnim”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je tačno da tokom osam godina važenja Zakona o tajnosti podataka Agencija nije osposobljena da ga primenjuje, Poverenik smatra da to govori da se u Agenciji kontinuirano, godinama vrši veliki broj i prekršaja i krivičnih dela predviđenih Zakonom o tajnosti podataka

“To bi svakako moralo privući pažnju drugih nadležnih organa, tužilaštva i Ministarstva pravde”, navodi Poverenik.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera, Agencija za borbu protiv korupcije čak osam godina od osnivanja nije imala nijednog zaposlenog koji je sertifikovan za rad s tajnim podacima.

Iz Agencije nam je tada saopšteno da su uvid u podatke imali samo oni koji su radili na konkretnim predmetima i da nije bilo zloupotrebe podataka.

Insajder je ponovo uputio pitanja Agenciji za borbu protiv korupcije, između ostalog i kako je tužilaštvu dostavljen izveštaj koji je klasifikovan kao tajan, ako ta institucija nema kapacitete da dostavlja dokumenta koja nose oznaku tajnosti.

Odgovor, između ostalog i na ovo pitanje, očekujemo od Agencije za borbu protiv korupcije.

Obustavljeni postupci protiv Vulina

U vezi sa izveštajem Agencije za borbu protiv korupcije nakon izvršene kontrole imovine i prihoda ministra Aleksandra Vulina više se ne vodi ni jedan postuipak pred nadležnim tužilaštvima.

Naime početkom jula, Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da nema osnova za vođenje postupka jer prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita što je u nadležnosti ovog tužilaštva.

Prethodno je u junu to tužilaštvo saopštilo da im policija ne dostavlja podatke, ali je samo mesec dana kasnije obustavilo postupak.

Prošle nedelje je i Prvo osnovno tužilaštvo zaključilo da nema osnova za pokretanje postupka, s obzirom da je to tužilaštvo imalo zadatak samo da utvrdi da li je Aleksadar Vulin prijavio imovinu, odnosno predmetni stan, a jeste, kažu u Prvom tužiulaštvu.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here