Home DRUŠTVO Stručnjaci: Stranci mogu da zaobiđu zakon kupovinom poljoprivrednog zemljišta preko firmi

Stručnjaci: Stranci mogu da zaobiđu zakon kupovinom poljoprivrednog zemljišta preko firmi

SHARE

 

Član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Miladin Ševarlić rekao je danas da u Predlogu izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne piše da li firma čiji je osnivač ili suosnivač državljanin zemalja EU može da kupi poljoprivredno zemljište u Srbiji, već se samo propisuju uslovi za strance kao fizička lica.

Prema rečima poljoprivrednog stručnjaka Milana Prostrana vlast se pravda obrazloženjem da se moraju “pokriti” oni stranci koji su već kupili poljoprivredno zemljište preko firmi koje su registrovane u Srbiji.

“Bojim se da će prodaja zemljišta biti i prodaja suvereniteta i stvaranje uslova za neku vrstu kolonijalizma”, rekao je Prostran.

Vlada Srbije uputila je Skupštini Predlog zakona o izmena i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim je predviđeno da državljanin zemalja EU može da kupi najviše dva hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji pod uslovom da je stanovnik određene lokalne samouprave u Srbiji 10 godina i da zakupljuje zemljište najmanje tri godine.

loading...

Osim tog uslova, državljanin EU da bi kupio parcelu u Srbiji mora da poseduje i registrovano poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji i odgovarajuću mehanizaciju.

Ševarlić je izneo sumnju da je Ministarstvo poljoprivrede uradilo uporednu analizu zakona koji regulišu prodaju poljoprivrednog zemljišta u zemljama EU i da je imalo u vidu primere dobre prakse.

“Mogli smo da se ugledamo na Poljsku koja ne dozvoljava strancima kupovinu poljoprivrednog zemljišta već samo zakup, a Danska dozvoljava kupovinu najviše 300 hektara”, rekao je Ševarlić i dodao da će predloženi zakon, ako bude usvojen, biti u koliziji s Ustavom Srbije koji zabranjuje da se zemljište prodaje strancima, zbog čega bi trebalo raspisati referendum.

Dodao je da nema dokaza ni da li je dobijena saglasnost EU za predložene izmene zakona.

Nauka i struka, prema rečima Ševarlića, nisu imale prilike da kažu svoju reč o izmenama i dopunama Zakona o poljoprirednom zemljištu.

U predloženim izmenama tog zakona ne pominje se, kako je rekao, ni kakva su prava građana sa dvojnim državljanstvom i dodaje da su izmene zakona neprecizne.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije za Insajder izjavio da zbog hitne procedure neće biti javne rasprave o ovom zakonu.

„Nije bilo javne rasprave, ali smo mi već godinu dana u kontaktu s raznim organizacijama poljoprivrednih proizvođača i svi su zadovoljni ovim rešenjem“, rekao je Nedimović.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here