Home DRUŠTVO Prijavio firmu zbog prekovremenog rada, pa dobio otkaz

Prijavio firmu zbog prekovremenog rada, pa dobio otkaz

SHARE

Foto: Ilustracija

Bivši radnik firme “Albon” Vladimir Božić ostao je bez posla nakon što je tokom nadzora potvrdio inspektoru rada da mu je protivzakonito određen prekovremeni rad.

Kako piše portal Radnik.rs, Vladimir Božić je pre dve godine bio radnik fabrike delova za automobile “Albon engineering and manufacturing” u Rumi i odlučio da podnese prijavu inspekciji rada zbog prekovremenog rada.
Praktično od prvog dana sam radio prekovremeno, nije bilo radne nedelje da sam radio manje od 60-70 sati, dok se po pravilu kada se menja smena nedeljom radilo i po 16 sati. Potpisao sam ugovor o radu na neodređeno sa stavkom o probnom radu od šest meseci. Plata je bila dobra, oko 50 hiljada dinara, jer su subvencionisani od strane države i jer se cela proizvodnja izvozi u Evropu, ali se i mnogo radilo“, ispričao je Božić za portal Radnik.rs.
On kaže da je primetio da i ostali radnici u firmi pokazuju znake fizičke i psihičke iscrpljenosti, ali da šefove to nije zanimalo.
Na jednom internet sajtu sam pročitao da inspekcija rada ne sme da otkrije ko je prijavio poslodavca, pa sam odlučio da prijavim problem i potpišem se imenom i prezimenom“, kaže Božić.
On kaže da je inspekcija došla u firmu dva meseca nakon njegove prijave i da je poslodavac saznao da se on obratio inspekciji.
Posle dolaska inspekcije niko u fabrici nije hteo da komunicira sa mnom, držali su se dalje od mene, a radno vreme mi je bez objašnjenja spušteno na zakonskih 40 sati. Bilo mi je jasno da znaju da sam ja podneo prijavu inspekciji rada i da je samo pitanje dana kada će me otpustiti“, tvrdi on.
Božić kaže da je bio otpušten dva meseca nakon inspekcijskog nadzora sa obrazloženjem da “nije pokazao odgovarajuće radne i stručne sposobnosti”. “Prvo ocenjivanje rada sam imao pre podnošenja prijave inspekciji i tada sam dobio najviše ocene”, tvrdi on.
Božić je, kako kaže, kasnije odlukom suda po Zakonu o zaštiti uzbunjivača vraćen na posao. Prema njegovim rečima, u tom postupku su mu pomogli advokati antikorupcijskog portala Pištaljka.
Kada sam se vratio na posao neke kolege su me krišom podržavale, a neke se ljutile zbog moje borbe, ali svi su se držali podalje od mene. Posle nekog vremena sam shvatio da ne želim da nastavim da radim u ovoj fabrici gde ću uvek biti obeležen, pa sam na kraju odustao od tužbe i prešao u drugu firmu“, navodi.
Budući da je Božić odustao od sudskog spora, sud nije doneo odluku da li je Božićev otkaz zakonit, odnosno da li je dobio otkaz zbog prijave inspekciji rada.
Ministarstvo za rad: Božić je jedini potvrdio da radi prekovremeno
Ministarstvo za rad je za Radnik.rs potvrdilo da je na osnovu Božićeve prijave utvrđeno da je “Albon” u slučaju četvoro zaposlenih odredio prekovremeni rad u trajanju dužem od 48 sati nedeljno, što je protivzakonito. Iz Ministarstva kažu da je inspektor rada “primenom metode slučajnog uzorka vršio uvid u obračun zarada zaposlenih” i tako ustanovio ovu nepravilnost.
Međutim, iz ovog ministarstva su naveli da su tokom inspekcijskog nadzora “uzete na zapisnik izjave zaposlenih od kojih ni jedan zaposleni svojom izjavom nije potvrdio postojanje prekovremenog rada. U cilju potpunog utvrđenja činjeničnog stanja i zakonitosti poslovanja poslodavca, uzeta je izjava i podnosioca prijave Vladimira Božića koji je jedini potvrdio postojanje prekovremenog rada”.
Na ovaj način, poslodavac je lako mogao doći do zaključka ko je podneo prijavu inspekciji budući da je Božić jedini radnik koji je potvrdio navode iz prijave.
( Izvor: 021/ Autor: Radnik.rs)
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here