Home POLITIKA Izmene Zakona o strankama da bi se sprečile zloupotrebe pri registrovanju manjinskih...

Izmene Zakona o strankama da bi se sprečile zloupotrebe pri registrovanju manjinskih partija

SHARE

 

Ministar državne uprave i lokalne Branko Ružić izjavio je danas da je planirano da se Zakon o političkim partijama izmeni tako da se uskladi sa Zakonom o upravnom postupku i da se smanji mogućnost zloupotreba pri registraciji manjinskih stranaka.

Ružić je novinarima u Beoradu rekao da najavljene izmene Zakona o političkim partijama predviđaju da se spreči da neko lako – sa prikupljenih 1.000 potpisa građana formira manjinsku partiju, a da u njihovom programu ne bude ni jedna jedina politika koja tretira manjinska prava.

“Ako uvodimo red u čitav sistem državne uprave, uređujemo javne finansije, sprovodimo fiskalnu konsolidaciju, red je da u svim segmentima društva uvedemo red”, naveo je Ružić.

Od 113 aktivnih političkih stranaka u Srbiji čak 68 je registrovano kao stranke manjina.

loading...

Prednjače stranke registrovane kao bošnjačke s 12 registrovanih partija, po sedam registrovanih stranaka imaju Albanci, Mađari i Romi, po šest slovačka i ruska manjina, četiri Bugari, tri Vlasi, Makedonci i Bunjevci; Hrvati, Crnogorci, Rumuni i Grci po dve, a po jednu Goranci i Rusini.

Prema zakonu, za registrovanje političke stranke neophodno je 10.000 potpisa punoletnih građana, i po pet evra za overu svakog pojedinačnog potpisa, odnono najmanje 50.000 evra. Za osnivanje stranke nacionalnih manjina potrebno je sakupiti 1.000 potpisa punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije, tako da je trošak deset puta manji – odnosno oko 5.000 evra.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here