Home POLITIKA Dačić: Nema saglasnosti velikih zemalja za ukidanje Unmika

Dačić: Nema saglasnosti velikih zemalja za ukidanje Unmika

SHARE

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji saglasnost velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se tema Kosova skine s dnevnog reda Ujedinjenih nacija (UN) i da se ukine misija UN na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244.

“Za Srbiju je veoma važno da se tema Kosova i Metohije zadrži u fokusu Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbednosti”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi o sednici Saveta bezbednosti UN i nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem.

On je istakao da je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti i nekoliko velikih sila, a ne samo Priština, tražilo da se tema Kosova skine sa dnevnog reda, da se prorede sastanci, da ne budu na svaka tri meseca nego na šest meseci, ali i da su neke velike sile prvi put iznele zahtev da se ukine misija Unmika na Kosovu i Metohiji.

“Za nas je važno da se međunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji i zato je ova sednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjava ono što je njen zadatak na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu Briselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira Briselski dijalog”, naveo je Dačić.

loading...

On je rekao da je izneo podatke o tome da su Srbi “najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja” navodeći da se od više od 200.000 proteranih Srba, samo 1,9 odsto vratilo, a od desetine hiljada Srba koji su nekada živeli u Prištini, Uroševcu, Peći, Podujevu, taj broj se danas meri na manje od hiljadu, a negde i od stotinu.

“Mi želimo kompromisno rešenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijativa predsednika Vučića i nastavićemo s takvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem Kosova i Metohije rešen, jer on nije rešen zato što jednostrani akt ne predstavlja rešenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rešenjem koje će biti u obostranom interesu i Srba i Albanaca”, naglasio je Dačić.

On je rekao da je s Guterešom razgovarao o Kosovu i Metohiji, o nastavku učešća srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta.

Generalni sekretar Antonio Gutereš najavio je da će sledeće nedelje telefonom razgovarati s predsednikom Vučićem o regionalnoj stabilnosti.

Zahtev da haški osuđenici kaznu izdržavaju u Srbiji

Dačić je izjavio da je od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša zatražio da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u Srbiji. Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je to zatraženo zbog nehumanih uslova koje oni imaju u državama u kojima služe zatvorske kazne.

“Naročito se u tome ističe Estonija gde, jednostavno, ne samo da je zatvorska kazna kazna sama po sebi, nego su i uslovi odsluživanja zatvorske kazne takvi da moramo tražiti i tražili smo da se ukine ta praksa da se jedino Srbiji ne dozvoljava da naši zatvorenici, naši državljani, služe u našoj zemlji. Ako se dozvolilo Demokratskoj Republici Kongo zašto ne bi i Srbiji”, naveo je Dačić.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here