Home DRUŠTVO Državni sekretar istovremeno i notar

Državni sekretar istovremeno i notar

SHARE

Srbislav Cvejić imenovan u Ministarstvo rada iako je i dalje na poziciji javnog beležnika

* Obavljanje druge funkcije paralelno sa funkcijom javnog beležnika je prema Zakonu o javnom beležništvu razlog za razrešenje

Novoimenovani državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbislav Cvejić istovremeno obavlja i funkciju javnog beležnika, saznaje Danas.

Iako je Cvejić dobio posao u Ministarstvu rada pre mesec dana, on i dalje radi u svojoj notarskoj kancelariji, čime krši Zakon o javnom beležništvu.

Kako se navodi u zakonu, javni beležnik obavlja delatnost kao isključivo i stalno zanimanje, koje je nespojivo sa obavljanjem advokature ili bilo kog drugog plaćenog zanimanja, odnosno funkcije.

U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa gospodinom Cvejićem. U njegovoj javnobeležničkoj kancelariji na Zvezdari nam je rečeno da on nije trenutno prisutan. Iako smo mu preko njegovog saradnika ostavili poruku, on nam se nije javio do zaključenja ovog broja lista Danas.

Obavljanje druge funkcije, paralelno sa funkcijom javnog beležnika, prema Zakonu o javnom beležništvu razlog je za razrešenje. Ipak, kao ni gospodina Cvejića, juče nismo komentar mogli da dobijemo ni od Javnobeležničke komore.

loading...

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Srbislavu Cvejiću neće biti potrebno mnogo vremena da se navikne na posao u Ministarstvu rada, pošto je u dva navrata već radio u izvršnoj grani vlasti. Cvejić je od 2010. do 2012. godine bio pomoćnik ministra odbrane dok je tu funkciju obavljao Dragan Šutanovac. Interesantno je da je Cvejić ostao na istoj poziciji i nakon promene vlasti kada je na čelo ministarstva došao sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Napustio je Ministarstvo odbrane 2014. godine, kako bi postao javni beležnik. Na sednici Vlade održane 13. jula ove godine imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu rada. Rešenje o imenovanju potpisala je premijerka Ana Brnabić.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju, osim ako je zakonom i drugim propisom obavezan da vrši više javnih funkcija. Izuzetno, funkcioner može da vrši drugu javnu funkciju, na osnovu saglasnosti Agencije.

Prema zakonu, Cvejić je bio dužan da tri dana nakon imenovanja na drugu funkciju zatraži saglasnost Agencije. Uz zahtev, mora da dostavi i pozitivno mišljenje organa koje ga je postavilo. Kršenje ove odredbe zakona sankcioniše se novčanom kaznom od 50.000 dinara do 150.000 dinara.

Kako nam juče nisu odgovorili iz Agencije za borbu protiv korupcije, ostalo je nepoznato da li je Srbislav Cvejić prijavio drugu funkciju i da li ova situacija predstavlja kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

Ministarstvo: Sve urađeno po zakonu

 

Cela procedura imenovanja Srbislava Cvejića je urađena po zakonu navode u Ministarstvu rada. Prema njihovim rečima, Cvejić je istog dana kada je izabran za državnog sekretara odredio Jelenu Šušović, javnobeležničkog pomoćnika u njegovoj kancelariji da do prestanka njegovog mandata u ministarstvu obavlja poslove umesto njega. O svom postavljenju, Cvejić je, navodi se u odgovoru ministarstva, 18. jula obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije I zatražio od njih Autentično tumačenje o eventualnom postojanju sukoba interesa. Agencija ga je, kažu u ministarstvu, obavestila da ne postoji sukob interesa, s tim da dok traje zamena ne može obavljati javno-beležničke poslove.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here