Home DRUŠTVO DA LI ŽIVIMO U ISTOJ DRŽAVI -DIREKTOR NSZ Najmanja nezaposlenost u Srbiji...

DA LI ŽIVIMO U ISTOJ DRŽAVI -DIREKTOR NSZ Najmanja nezaposlenost u Srbiji u poslednjih 25 godina

SHARE
foto: Capital.ba

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da do kraja godine očekuje značajno smanjenje nezaposlenosti i da bi bilo dobro kada bi ona bila 11, 12 odsto. Dodaje da je statistika na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zabeležila najmanju nezaposlenost od 1992. godine.

Zoran Martinović je za RTS izjavio da očekuje nižu stopu nezaposlenosti krajem drugog kvartala.

– Krajem ovog meseca biće zvaničnih rezultata, ali sam siguran da će, što se stope nezaposlenosti u drugom kvartalu tiče, ona biti niža. Najpovoljnija stopa nezaposlenosti bila je 13 odsto krajem prošle godine i očekujem sada da bude ispod toga – kaže Martinović.

Dodaje da je statistika na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zabeležila najmanju nezaposlanost od 1992. godine.

– Na evidenciji je sada 638.000 nezaposlenih. Poslednjih nekoliko godina, tačnije poslenje tri, četiri, beležimo pozitivne trendove na tržištu rada – napominje Martinović.

loading...

Kaže da je prvi kvartal uvek najnepovoljniji, a da u drugom opada nezaposlenost čemu doprinose i sezonski poslovi.

IT-evci se kratko zadržavaju na birou

– U letnjim mesecima smanjenje nezaposlenosti se oseća u poljoprivredi, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu. Ima dosta rada na crno ali ima i prijava na obavezno socijalno osiguranje – dodaje Martinović.

On ističe da je prošle godine nezaposlenost bila 13 odsto.

– Do kraja godine očekujem da se zabeleži značajno smanjenje nezaposlenosti, a bili bismo zadovoljni kad bi bila 11, 12 odsto. To bi bilo ohrabrujaće i pokazalo bi da smo na dobrom putu i da je oživelo tržište rada – napominje Martinović.

Kaže da na evidenciji NSZ ima 900 ljudi iz IT sektora.

– Oni se kratko zadržavaju na našoj evidenciji i tržište rada zahteva ovu struku, to je deficitarno zanimanje. Uspeli smo da prekvalifikujemo oko 1.440 lica u IT oblast – objašnjava Martinović.

Izvor: Blic

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here