Home DRUŠTVO Sud po žalbi Južnih vesti poništio odluku Tasovca o raspodeli novca medijima

Sud po žalbi Južnih vesti poništio odluku Tasovca o raspodeli novca medijima

SHARE

 

Upravni sud poništio je prošlogodišnju odluku tadašnjeg ministra za kulturu i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli manju sumu novca od one koju je predložila konkursna komisija i tri puta manju od iznosa koji je ovaj portal tražio za realizaciju projekta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) navelo je u saopštenju da je Upravni sud doneo krajem juna presudu po žalbi Južnih vesti, kojom se zbog povrede pravila postupka poništava deo prošlogodišnjeg Rešenja o raspodeli sredstava za internet medije Ministarstva kulture i informisanja.

Sud je u presudi, u koju UNS navodi da je imao uvid, Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima nadoknadi troškove upravnog spora.

Tasovac je na prošlogodišnjem konkursu poništio predlog komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije. Komisija je predložila sufinansiranje 39 projekata. Tasovac je tada podržao 30, dok je izmenio iznos predloženih sredstava za 9 medija.

loading...

Južnim vestima su raspodeljena sredstva u iznosu od milion dinara za projekat “Institucije u službi gradjana”, za koji je ovaj portal tražio 3.452.000 dinara.

U tužbi podnetoj prošle godine Upravnom sudu, Južne vesti su osporile zakonitost takve odluke, navodeći da u obrazloženju rešenja nisu dati razlozi zbog čega je Ministarstvo tako raspodelilo sredstva, kao ni razlozi zašto su data sredstva u iznosu manjem od traženog, ali i manjem iznosu od iznosa koji je predložila konkursna komisija. Komisija je predložila da se ovom mediju dodeli 1,7 miliona dinara.

Južne vesti su u tužbi i podsetile na Zakon o javnom informisanju kojim je propisano da projekat ocenjuje stručna komisija.

Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na tužbu osporilo je sve navode u tužbi.

Presuda Upravnog suda je konačna.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here