Home DRUŠTVO Skrozza: Roditeljima da se omogući da odrede staratelje dece

Skrozza: Roditeljima da se omogući da odrede staratelje dece

SHARE

 Novinarka Tamara Skrozza pokrenula je Inicijativu “Naše dete – naša odluka” za izmenu Porodičnog zakona, kojim bi se roditeljima omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije.

Prema aktuelnom zakonu, ovo nije moguće, ukazuje Skrozza u Inicijativi objavljenoj na Fejsbuku, pa je odluka o deci  roditelja koji su stradali nesrećnim slučajem ili prirodnom smrću, a koji nisu imali bližu rodbinu – prepuštena centrima  za socijalni rad.

Iako ova deca u velikom broju slučajeva u svom okruženju imaju ljude koji su im bliski i koji bi pristali da o njima vode računa, ona najčešće završavaju u hraniteljskim porodicama ili čak i domovima za decu bez roditeljskog
staranja.

“Smatramo da je roditeljima i deci time uskraćeno pravo da donose racionalne odluke o sopstvenoj budućnosti, kao i da se dodatno ugrožava dobrobit dece koja su i inače pogođena smrću u porodici”, navodi se.

Ovo se odnosi, kako na maloletnu decu, tako i na punoletne osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi, a čiji roditelji do sada nisu imali mogućnost da donesu odluku o najadekvatnijem staratelju, objašnjava Skrozza u Inicijativi i poziva nevladine organizacije da je podrže.

Izvor: Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here