Home DRUŠTVO Sindikati u prosveti: Svi smo mi višak za ministra prosvete

Sindikati u prosveti: Svi smo mi višak za ministra prosvete

SHARE

 

Predstavnici sindikata u prosveti istakli su da je potkradanje prosvetnih radnika dobilo insitucionalni oblik, kao i da je rad u prosveti među najslabije plaćenih u zemlji.

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost kaže da su prosvetni radnici za ministra prosvete “višak” u svakom slučaju”.

“Ministar je spremio 1.200 otpremnina za one koji se nalaze na listi tehnoloških viškova. Svi smo mi višak Ministarstvu prosvete, ono je postalO ministarstvo propagande…Mi nastavnici smo višak, jer često talasamo i kažemo da stvari ne bi smele da idu ovim tokom…Spočitava nam se da se borimo samo za plate, ali mi smo recimo, bili jedni od onih koji su zaustavili nakaradni sistem paketa seksualnog vaspitanja, tako da se ne borimo samo za plate”, rekla je Vojvodić.

Ona je ocenila da je “sve farsa i ništa što ministar prosvete kaže nije istina, a da je istina negde ispod površine”.  Vojvodić ističe da prosvetni radnici nisu dobili ni povećanje koje je ministar obećao još 29. marta, a ništa nema ni od naknada za klorišćenje godišnjih odmora iz 2014. godine.

loading...

“Reč je o pogrešnom obračunu Uprave za trezor…I nije ovde priča o šićarskom duhu prosvetnih radnika, ovde se radi o tome da je potkradanje i ponižavanje, takozvano ‘kraduckanje’ prosvetnih radnika dobilo insitucionalni oblik”, rekla je Vojvodić i najavljuje tužbe.

“Zar nije red da se ministar pojavi i kaže: nisam mogao ili nisam hteo…Poenta nije u tome da neko tuži i da dobije 30.000 dinara, radi se o istini i pravdi”, rekla je Vojvodić.

Brajković: Platni razredi nekom daju, nekom oduzmu

Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti ističe da su plate u prosveti sve niže, pa u odnosu na 2006. godinu, kada su imali 580 evra, sada imaju oko 320 evra prosečnu platu.

“S tom platom prosvetni radnici ne mogu da prežive. I svi su se složili da su u obrazovanju plate male, ali nikako da nam se one i povećaju”, rekao je Brajković.

“Sada su nam predložili zakon o platama, koji podrazumeva formiranje platnih razreda za sve delatnosti koje se finansiraju iz budžeta. Da bi se napravili platni razredi, da bi se to sprovelo, treba nekom da se smanji platu, da bi drugima povećala. Drugi način je da se u budžet ubaci oko 80 milijardi tako da ovi s nižim platama dobiju povećanje”, rekao je Brajković.

“U prvom slučaju vlada je rekla da neće nikom smanjivati, a u drugom slučaju su rekli da oni te pare nemaju, nego da će obrazovanje da se finansira iz sopstvenih prihoda, pa će malo da nam povećaju finansiranje iz budžeta, pa su nam sada kao povećali 10 posto. U proseku smo dobili 4.220 dinara”, dodao je on.

Izvor: N1, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here