Home DRUŠTVO Etihad obustavio finansiranje, Er Berlin najavio bankrot

Etihad obustavio finansiranje, Er Berlin najavio bankrot

SHARE

 

Nemački avioprevoznik Er Berlin saopštio je da je podneo zahtev za bankrot nakon što je većinski vlasnik, kompanija Etihad, navela da će obustaviti finansiranje.

Odlukom Ministarstva za ekonomiju i saobraćaj Er Berlin će dobiti zajam od 150 miliona evra da bi do daljnjeg nastavio sa letovima.

“Trenutno su desetine hiljada putnika i turista na raznim mestima u svetu. Njihovi letovi nazad u Nemačku Er Berlinom inače ne bi bili moguće”, navodi se u saopštenju.

Kompanija nije odgovarala na pozive, a u saopštenju je navela da je nakon povlačenja finansiranja od Etihada “došla do zaključka da ne postoji mogućnost da se pozitivno nastavi”.

loading...

Frans pres piše da je Lufthanza izrazila želju da preuzme Er Berlin.

Kompanija Etihad je Er Berlin kupila 2011. godine a odluku da revidira svoju evropsku investiciju donela je zbog neuspeha u ostvarivanju željenog profita.

Er Berlin je nedavno objavio finansijske rezultate prema kojima je ostvaren neto gubitak od 782 miliona evra.

Krajem prošle godine nemački mediji su preneli da James Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad Aviation Group odlazi iz kompanije zbog neuspelih poslova u Evropi sa kompanijama Air Berlin, Air Serbia, Alitalia.

Prema pisanju Berliner cajtunga, kompanija Etihad zbog svojih investicija u Evropi ima gubitak od 2,5 milijardi evra.

Etihad je tada negirao medijske najave da bi mogao da smanji vlasnički udeo u Er Srbiji a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je istakla da Vlada ima plan B za aviokompaniju Er Srbija, ako bude nekih promena u Etihadu.

U nacionalnoj aviokompaniji Er Srbija država Srbija je vlasnik 51 odsto, a Etihad ervejz 49 odsto.

Pre dve nedelje Er Srbija je najavila otpuštanja 30 radnika.

Juče je saopšteno i da je ovaj avio prevoznik u procesu zatvaranja poslovnica u Nišu, Novom Sadu i Užicu zbog „poslovne politike smanjenja troškova i efikasnijeg poslovanja“.

Er Srbija je nedavno objavila  da je treću godinu za redom poslovala sa dobitkom i da je u 2016. ostvarila neto profit od 900.000 evra. To je čak četiri puta manje od dobiti koju je kompanija ostvarila 2015. a koja je iznosila bezmalo četiri miliona evra.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here