Home POLITIKA Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu po hitnom postupku i bez javne rasprave

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu po hitnom postupku i bez javne rasprave

SHARE

 

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi trebalo da strancima ograniče kupovinu srpskih oranica, biće usvojene do 1. septembra po hitnoj proceduri, potvrdili su danas u Ministarstvu poljoprivrede.

Nacrt zakona, koji bi trebalo onemogući potpunu liberalizaciju trgovine zemljištem dogovorenu Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prošao je Vladu Srbije, a ovih dana očekuje se zakazivanje skupštinske sednice, rekli su agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Javne rasprave o zakonu nije bilo, ali u Ministarstvu poljoprivrede ističu da već godinu dana sarađuju sa različitim poljoprivrednim organizacijama, koje su, kako navode, zadovoljne predloženim izmenema.

Svi detalji novog zakona još nisu poznati, ali kako je ranije potvrđeno, glavne izmene su što će strancima biti omogućeno da kupe do dva hektara poljoprivrednog zemljišta i to pod uslovom da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, kao i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

loading...

Zakon  bi trebalo da stupi na snagu pre 1. septembra, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počinje primena odredbi koje izjednačavaju prava gradjana Srbije i Evropske unije pri kupovini srpskog poljoprivrednog zemljišta.

Srbija je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. postala jedina zemlja koja je u postupku pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica, dok su se druge zemlje poput Poljske, Hrvatske, Mađarske u pregovorima izborile za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u Uniju.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here