Home DRUŠTVO Država postala vlasnik 90 odsto Galenike, sindikat traži zaštitu malih akcionara

Država postala vlasnik 90 odsto Galenike, sindikat traži zaštitu malih akcionara

SHARE

 

Ministarstvo privrede Srbije i Skupština akcionara Galenika danas nisu prihvatili zahtev malih akcionara da se oni prilikom privatizacije te farmaceutske kompanije zaštite od budućeg kupca tako što bi se onemogućio da prinudno otkupi oko sedam odsto njihovih akcija, rekao je predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić.

On je Beti rekao da je država konverzijom dugova Galenike od oko 100 miliona evra prema Srbijagasu i državi odlukom Skupštine akcionara postala vlasnik više od 90 odsto kapitala tog preduzeća, a domaći propisi predvidjaju da kupac tolikog udela može prinudno da otkupi i akcije malih akcionara.

“Ministarstvo i Skupština akcionara su na današnjoj sednici odbili našu inicijativu za zaštitu prava radnika-akcionara pa ćemo pokušati da to učinimo prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora kada država bude prodavala svoj udeo”, rekao je Pantelić.

Dug Galenike prema državi Srbiji koji je konvertovan u kapital je 10,9 milijardi dinara, a “Srbijagasa” 3,8 milijardi dinara.

loading...

Vlada Srbije donela je odluku da budući kupac Galenike poveća kapital tog preduzeća za 25 miliona evra kako bi se isplatili poverioci kompanije.

Galenika bankama duguje više od 71 milion evra. Ipak, kompanija koja bude želela da kupi farmaceutsku kuću Galenika moraće bankama na ime kredita od 71,7 miliona evra da plati 25 miliona evra čime bi otkupila dug uz diskont, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

 Poziv za privatizaciju Galenike trebalo bi da bude raspisan početkom septembra.

Vada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital.

U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako tvrde u Ministarstvu privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

“U okviru socijalnog programa radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu – 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike”, rekli su Beti u Ministarstvu privrede.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma – Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here