Home DRUŠTVO Neplaniranih 4,8 miliona iz budžeta za obnovu Golubačke tvrđave

Neplaniranih 4,8 miliona iz budžeta za obnovu Golubačke tvrđave

SHARE

Obnova Golubačke tvrđave na Dunavu, koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja, koštaće građane Srbije 4,8 miliona dinara više nego što je predviđeno, zbog izmene projektne dokumentacije, ali i kašnjenja radova.

Obnova Golubačke tvrđave počela je u septembru 2014, trebalo je da se završi sredinom 2016, ali rok za obnovu ove srednjovekovne tvrđave produžen je do kraja ove godine.

Sam projekat je finansirala EU preko Austrijske razvojne agencije (ADA). Ministarstvo trgovine je, međutim, za potrebe „kompletiranja projektne dokumentacije“ izdvojilo neplaniranih 4,852.000 dinara subvencija preduzeću “Tvrđava Golubački grad” koje je osnovano za potrebe projekta.

„To je bio jedini način da se radovi na tvrđavi nastave, jer izvođači radova nisu hteli da odstupaju od glavnog projekta, koji opet nije u potpunosti odgovarao situaciji na samoj tvrđavi. Zahvaljujući subvenciji Ministarstva, radovi su nastavljeni, jer je izrađen izvođački projekat. Izradu izvođačkog projekta zahtevao je i stručni nadzorni organ, koji je angažovan na poslovima nadzora nad projektom rekonstrukcije Golubačke tvrđave,“ navodi se u odgovoru Ministarstva Insajderu.

Autorka projekta obnove tvrđave Marija Jovin za Insajder je ranije rekla da su za probijanje roka i podizanje troškova obnove najodgovorniji izvođači radova i stručni nadzor zadužen za nadgledanje radova.

loading...

Međutim, direktor kancelarije Austrijske razvojne agencije u Beogradu Klaus Kaper za Insajder je naveo da glavni razlozi za kašnjenje leže u nepotpunoj i lošoj projektnoj dokumentaciji.

Kako se projekat finansira(o) i šta je završeno

EU je kroz projekat Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji, vredan 19,5 miliona evra, za rekonstrukciju Golubačke tvrđave opredelila 6,9 miliona evra, podaci su Austrijske razvojne agencije.

Pošto je rok istekao 22. jula 2016, u budžet EU je vraćeno oko milion evra.

Da bi projekat bio nastavljen Vlada Srbije i Austrijska razvojna agencija (ADA) potpisali su Memorandum na osnovu kog je ADA iz svojih fondova donirala 596.000 evra  za nastavak radova. Tim novcem se finansiraju trenutni radovi na tvrđavi.

Nakon što je memorandum istekao u aprilu ove godine Ministarstvo trgovine i Austrijska razvojna agencija produžili su važenje memoranduma do 31. avgusta ove godine, posle čega se očekuje da projekat nastavi da bude finansiran iz IPA fondova EU.

Do isteka roka u julu 2016. godine urađena su četiri od pet segmenata rekonstrukcije tvrđave. Ipak, najvažniji deo projekta, rekonstrukciju i konzervaciju tvrđave, angažovana firma Ornament invest inženjering nije završila na vreme.

Prema istraživanju Insajdera, zbog kašnjenja radova obnova tvrđave traje skoro duplo duže nego što je planirano, a koštaće barem trećinu više novca nego što je predviđeno.

O razlozima zbog čega je EU odobrila projekat koji je navodno nepotpun, o tome kako su rasli troškovi radova na tvrđavi za Insajder je ranije govorio direktor kancelarije Austrijske razvojne agencije Klaus Kaper.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here