Home DRUŠTVO MI SMO OVCE ZA ŠIŠANJE! Neki proizvodi u beogradskoj Ikei su 10.000...

MI SMO OVCE ZA ŠIŠANJE! Neki proizvodi u beogradskoj Ikei su 10.000 DINARA skuplji nego u nemačkim Ikeama!

SHARE

Dugo očekivano otvaranje robne kuće Ikea u Srbiji, ove nedelje je obradovalo sve ljubitelje njihovih proizvoda u našoj zemlji. Na dan otvaranja, formirali su se veliki redovi kako kupaca, tako i onih radoznalih, koje ni trenutne visoke temperature nisu sprečile da dođu i vide kako izgleda dugo očekivana Ikea i šta se to nudi. 

 

Kako je situacija u zemlji takva, da se kupovina nameštaja,i ostale opreme za kuću dugo i brižljivo planira, a većina se na nju odlučuje isključivo u nuždi (kada je već nešto polomljeno ili pokvareno) nije bilo puno onih koji su se odlučili da nešto pazare. Većina se odlučila za razne, jeftine “džidža-bidže” koje im možda čak i ne trebaju, ali ne ide da iz noovotvorene robne kuće odu praznih ruku.

 

Ono što nas je posebno zainteresovalo, jesu cene Ikeinih proizvoda u našoj zemlji i u nekoj od evropskih, razvijenih zemalja. Odlučili smo da to bude Nemačka, upravo zbog velikih plata, koje njenim stanovnicima omogućavaju luksuz da neplanirano, nakon primljene mesečne zarade, opustoše Ikeu. Naravno, naišli smo na mnogo pristupačnije cene nego u našoj verziji ove robne kuće. Izgleda da je došlo do zabune, jer su cene u Ikea Srbija formirane kao da imamo nemačku mesečnu zaradu, a mi smo, miljama daleko od toga…

 

loading...

Evo nekih proizvoda koji su nam posebno zapali za oko:

 

1.Pisaći sto

 

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

U Nemačkoj za pisaći sto HEMNES potrebno je da izdvojite 199 evra, dok isti sto kod nas košta 29.999 dinara. Razlika u ceni – “samo” 6.166 dinara.

 

 

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

2. Bračni krevet

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

Bračni krevet Brimnes u Nemačkoj košta 319 evra, dok je isti takav u Srbiji 48.999 dinara. To znači da ćete kod nas za isti krevet morati da date 10.794 dinara više.

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

 

3.Garderober

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

Garderober UNDREDAL u Nemačkoj košta 299 evra, dok je njegova cena u Srbiji 44.999 dinara. Razlika – 9.189 dinara.

 

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

4.Trpezarijski sto

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

Trpezarijski sto INGATORP, koji može da se produžu u nemačkoj Ikei košta 249 evra, dok je kod nas 39.999 dinara. Razlika u ceni – tričavih 10.178 dinara.

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

5. Dvosed za baštu

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

Na sajtu Nemačke Ikee dvosed za baštu KUNGSHOLMEN / HÅLLÖ košta 298 evra, dok je isti takav na sajtu Ikea Srbija 38.594 dinara. Iako razlika u ceni nije značajna kao kod prethodnih proizvoda i iznosi 2.904 dinara, za naše uslove ovaj iznos je i te kako veliki.

 

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

6. Komoda za televizor

 

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

Komoda za televizor LIATORP u Nemačkoj košta 896 evra, dok je ista takva kod nas 120.996 dinara. Reklo bi se da u dosadašnjoj pretrazi imamo pobednika, jee je ovaj proizvod u Srbiji skuplji 13.686 dinara u odnosu na isti takav u Nemačkoj.

 

FOTO: PRINTSCREEN/IKEA.COM

 

Ovo su samo neki od jeftinijih proizvoda na koje smo naišli na sajtu Nemačke Ikee. Po kom pravilu se formirala cena za iste proizvode u Srbiji, za sada ostaje nepoznato. Ipak, ostaje nam mogućnost da čekamo razne akcije i popuste, pa možda i mi “ugrabimo” nešto po nižoj, realnijoj ceni za naše uslove.

 

(Espreso.rs)

loading...

7 COMMENTS

 1. Moram da dam svoj komentar na proizvode Ikea u Srbiji u odnosu na isti na Islandu.
  Cene koje su u Srbiji su katastrofalne prema standardu života.Island je zemlja visokog standarda gde i živim i cene Ikeje su manje za mnogo proizvoda i to dosta nize.Sami proizvodi Ikeje napadaju u klasu kvaliteta prve i druge klase a cene su kao da su upravo to. Jednostavno cene i pored standarda nezavredjuju kvalitet robe koja im se nudi kad je Ikea u pitanju!

 2. Eeeemm… ovo nema veze sa Ikeom, vec sa nasim zakonima i porezima. Proizvod koji svedjanin napravi u svedskoj, i proda u nemackoj kosta cenu prevoza. Proizvod koji proizvede u svedskoj, i proda u srbiji, ima cenu proizvoda, carine, marze, mita, poreza na mito, carinu na porez, cenu prevoza, porez na prevoz, porez na zemljiste, porez na temperaturu vazduha u objektu, sustinski sve gde drzava moze da zabode pare od Ikee, zabola je. Tako da ovo nema veze sa Ikeom, vec sa vuciclend politikom. Dobro smo prosli, ocekivao sam da ce ovakve cene biti na tanjire i case, a ne na stolove i plakare…

  • To jeste ali racunaj da on kad pravi Ikeu u Nemackoj plati zemljište plati građevinsku dozvolu plati pristupne saobraćajnice plati radnika pa neka bude i 1500 € ali vise naravno a u Srbiji dobio džaba zemljište đzaba grđevinska dozvola džaba pristupne saobraćajnice i na kraju džaba radnika ne vidim razlog da se onda pumpa cena proizvoda.

  • ima naravno veze s IKEA.om znaju oni dobro koliki su maši porezi, ali hoće ekstra profit je nisu redovi kao kod nas, niti ima smisla da predsednik države otvara robnu kuću, to je sramota

 3. Pogledajte cene proizvoda Ikea u Italiji ,jeftiniji su u pola cene nego u Nemackoj ,kod Nas bi trebalo da budu jos jeftiniji !!!!

 4. Proizvodi se mogu tačno porediti samo ako je broj artikla identičan.
  U tekstu iznad je sve tačno osim cene za bračni krevet. Krevet sa identičnim brojem artikla u Nemačkoj je skuplji za oko 40€….a u Italiji ga trenutno uopšte nema….
  Neke cene su iste, neke su vrlo slične, sa razlikom od 4-5€…neke se razlikuju do 20tak €, a negde je razlika još veća.
  Zašto je to tako, ne znamo, verovatno zbog transporta i još nečega, ali mišljenje se ne može formirati na osnovu pregleda nekoliko artikala.
  U Italiji je npr. TV komplet LIATORP ) pomenut u tekstu) skuplji za oko 100€ u odnosu na Nemačku, a u odnosu na Srbiju ima manju cenu za 23€….
  Krevet TARVA (br.art.-891.837.94)je kod nas jeftiniji u odnosu na Nemačku za 48€, a u odnosu na Italiju skuplji za ~10€.
  IKEA-in moto je da drži cene slične svuda u svetu, a naš standard je nizak i mi tu ne mpžemo ništa , na žalost.. 🙁

 5. Još nešto…. IKEA u svakoj državi (u kojoj otvara prodavnicu) traži lokalne firme i nudi saradnju u smislu izrade delova ili elemenata svojih proizvoda po određenim standardima.
  Takav oglas je postojao pre izgradnje objekta u BGDu, i uvek je aktuelan.
  Na taj način usklađuje i cene. I logično je da ako postigne dogovor sa više njih, više će proizvoda biti jeftinije nego u drugim državama.
  Npr. krevet BRIMNES (791.298.68) je jeftiniji kod nas ( 300€) i u odnosu na Nemačku (357€) i Italiju (309€)…a vitrina HEMNES – 292€(303.717.30) je nešto jeftinija od Italije ( 299€), a obe su skuplje od Nemačke gde je cena 249€…

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here