Home DRUŠTVO Savamala klizi ka zastarevanju

Savamala klizi ka zastarevanju

SHARE

Da li smo posle zahteva tužilaštva bliži odgovoru ko je i po čijem nalogu rušio u Hercegovačkoj

 Mesec dana nakon nakon što je slučaj noćnog rušenja objekata u naselju Savamala prešao u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, javnost je dobila prve informacije o toku istrage.

Tužilaštvo je od policije zatražilo da identifikuje maskirane počinioce, utvrdi šta su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine preduzeli nadležni organi, ali i ispita svoju ulogu u celom slučaju. I dok u tužilaštvu čekaju da im policija dostavi tražene podatke, sagovornici Danasa tvrde da slučaj Savamala polako klizi ka zastarevanju.

– Slučaj rušenja u Savamali je bio u Višem tužilaštvu duže od godinu dana i ništa od navedenog nisu saznali. Sada mi ovaj zahtev Prvog osnovnog tužilaštva deluje kao da oklevaju i da je cilj da se sve prolongira. Uostalom, prekvalifikacija krivičnih dela za koje se sumnjiče počinioci mi govori da se ide na zastarevanje slučaja, kaže za Danas bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević.

U saopštenju koje je objavilo Prvo osnovno tužilaštvo, od policije se traži utvrđivanje identiteta N. N. izvršilaca krivičnog dela učestvovanje u grupi koja je izvršila krivično delo u sticaju sa krivičnim delom protivpravno lišenje slobode. Za učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina. Vođa grupe može u zatvor od jedne do osam godina. Za krivično delo protivpravno lišenje slobode zakon predviđa kaznu do tri godine.

Za Zorana Ivoševića politička pozadina rušenja u Savamali je pokazatelj pravca u kojem će ići istraga.

– Slučaj Savamala je motivisan politikom, a tužilaštvo je pod kontrolom izvršne vlasti. U Srbiji imamo mnogo primera koji potvrđuju da postupci u koje je umešana politika na kraju zastare. Sa prebacivanjem predmeta iz višeg u niže tužilaštvo, smanjuje se i rok koji je potreban da slučaj zastari, navodi Ivošević. Prema njegovim rečima, rad tužilaštva bi znatno ubrzao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz čijih javnih nastupa je evidentno da zna ko su počinioci.


loading...

Nakon što MUP po zahtevima dostavi tužilaštvu izveštaj, oni će, kako se navodi u saopštenju, odlučiti o daljim koracima, o čemu će javnost biti upoznata. I za Marka Aksentijevića iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd postupak tužilaštva je “igrokaz razvlačenja”.

– Da ne znamo gde živimo zapitali bi se šta je uopšte utvrđeno u dosadašnjem postupku. Ako se ne zna ko je i iz kojih pobuda organizovao celu akciju, u sklopu koje ni sama policija nije reagovala na pozive građana u pomoć, kako je onda Više tužilaštvo zaključilo da ceo slučaj nije iz njihove nadležnosti? Ali kako znamo gde živimo, jasno je da je po sredi jedan igrokaz razvlačenja koji za cilj ima da u građanima ubije ideje pravde i jednakosti, odnosno bilo kakav trud na tome da živimo u boljem društvu. Mi na to ne smemo pristati već u našoj borbi moramo biti odlučniji, navodi Aksentijević.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila prošle godine grupa maskiranih osoba je bagerima blokirala Hercegovačku ulicu u beogradskom naselju Savamala i porušila objekte koji se u njoj nalaze. Slučajne prolaznike i radnike obezbeđenja su vezali i oduzeli im telefone. Policija je odbijala da tu noć izađe na lice mesta i građane je upućivala na Komunalnu policiju.

Slučaj Savamala se više od godinu dana nalazio u Višem javnom tužilaštvu koje je nedavno saopštilo da nije nadležno da po njemu postupa. Predmet je ustupljen Prvom osnovnom tužilaštvu gde se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

IZVOR DANAS
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here