Home DRUŠTVO Krkobabić potpisao ugovore sa prve dve novoosnovane zadruge

Krkobabić potpisao ugovore sa prve dve novoosnovane zadruge

SHARE

Umoriće se od brojanja koliko ćemo novih zadruga osnovati – najavio je svoju optimističku viziju ministar bez portfelja Milan Krkobabić najavljujući nastavak projekta razvoja zadrugarstva u Srbiji.

Kako je saopšteno, na svečanosti koja je danas priređena u Palati Srbija Krkobabić je potpisao ugovore sa prve dve novoosnovane zadruge sa juga Srbije. Svoj potpis na ugovore su stavili i predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević, direktor “Poljoprivredne zadruge Zaplanjski zasad Gadžin Han” Zoran Ilić, zamenik predsednika opštine Merošina Jovica Milovanović i direktorka “Pčelarske zadruge Bee Cooper Devča” Aleksandra Petrović.

“Poljoprivrednoj zadruzi Zaplanjski zasad Gadžin Han” dodeljeno je 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će “Pčelarska zadruga Bee Cooper Devča” dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka u cilju razvoja selidbenog pčelarstva.

Obe novoosnovane zadruge su sa jugoistoka Srbije, iz Nišavskog upravnog okruga. Gadžin Han je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji sa izrazito jakim migracionim kretanjima: prema popisu iz 2011. godine u toj opštini živi 8.357 stanovnika, što je dvostruko manje u odnosu na period od pre 35 godina. Zabrinjavajuće mali je i broj mladih do 20 godina, kojih ima svega 15 odsto.


Merošina je izrazito poljoprivredna opština sa 14.800 stanovnika, poznata po čuvenoj “oblačinskoj višnji” koja je zasađena na 1.500 hektara.

Podsetimo, prva dva ugovora potpisana su samo četiri meseca pošto je na prolećnom druženju zadrugara 11. aprila 2017. godine u Palati Srbija ministar Krkobabić najavio početak duge misije podizanja zadrugarstva u Srbiji. U prethodna četiri meseca Krkobabić je posetio i razgovarao sa sadašnjim i budućim zadrugarima predstavnicima jedinica lokalnih samouprava u sedam upravnih okruga u Srbiji, u kojima živi oko 1,5 miliona ljudi.

loading...

IZVOR DANAS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here