Home DRUŠTVO UNS: REM oduzeo tri dozvole za emitovanje, u toku još 40 postupaka...

UNS: REM oduzeo tri dozvole za emitovanje, u toku još 40 postupaka protiv medija

SHARE

Od početka godine Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je 43 postupka za oduzimanje dozvola medijima koji mu nisu platili naknadu, a tri medija su već izgubila pravo da pružaju medijske usluge, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković rekao je UNS-u da su dozvole izgubili RTV Kragujevac, i radio i televizija koji su funkcionisali u okviru ove medijske kuće, kao i Timočki radio iz Zaječara, zbog neplaćanja naknade za pružanje medijskih usluga.

UNS je u saopštenju naveo da je najveći broj postupaka REM pokrenuo na poslednje dve sednice koje su održane 7. i 28. juna ove godine.

Upitan zašto je REM u kratkom roku pokrenuo veliki broj postupaka za oduzimanje dozvola, Janković je kazao da je to zbog novog pravilnika REM-a koji se primenjuje od januara i da prema njemu “svi emiteri sa terestričkim emitovanjem plaćaju oko 25 odsto manju naknadu nego ranije, a regulator radi po principu troškova regulacije”. .

“To znači da mi svake godine pravimo finansijski plan, koliko nam je novca potrebno za funkcionisanje. Kada to uradimo, taj iznos podelimo na broj emitera koji imaju dozvole i to je njihova naknada za tu godinu”, kazao je Janković i dodao da ako emiteri REM-u ne plate naknade dovode u pitanje funkcionisanje tog tela i da zato moraju biti oštriji prema pružaocima medijskih usluga.

loading...

U lokalnim medijima ocenjuju da su naknade koje moraju da plaćaju velike i da oni, kao i regionalni mediji, teško uspevaju da sve naknade REM-u, Emisionoj tehnici, Sokoju i drugima izmire na vreme, jer se posle privatizacije veliki broj medija muči da opstane.

Vlasnica novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović kazala je da regionalne i lokalne stanice ne mogu da zarade mnogo novca na mesečnom nivou, navodeći da ta televizija kao regionalni medij treba da plaća oko 170.000 dinara REM-u, 220.000 dinara ETV-u, 60.000 dinara SOKOJ-u i 60.000 dinara OFPS-u.

“Tek kada to platimo treba da počnemo da zaradjujemo za plate novinara i troškove. Koja regionalna TV stanica može toliko da zaradi mesečno u Srbiji”, kazala je Maja Pavolović i dodala da je “upravo je u toku čistka elektronskih medija”.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here