Home DRUŠTVO Slučaj Savamala samo javnost održava u životu

Slučaj Savamala samo javnost održava u životu

SHARE

Tužilaštvo se i dalje ne oglašava o toku istrage rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici

Uprkos uveravanjima da je pitanje dana kada će tužilaštvo izaći u javnost sa podacima o istrazi slučaja Savamala, to se do danas nije dogodilo.

– Sprovode se određene tehničke radnje u istrazi slučaja, međutim ti detalji javnosti ne bi bili interesantni. Čim dođemo do konkretnih podataka, izdaćemo zvanično saopštenje, rečeno je juče Danasu u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, uz napomenu da će to biti vrlo uskoro.

Informacije o istrazi slučaja Savamala su u poslednjih 15 meseci izlazile u javnost izuzetno retko, a i tada isključivo pod pritiskom javnosti. Ovo interesovanje medija za tok istrage podstaklo je zaštitnika građana Zorana Pašalića da kaže da je ovaj slučaj “previše politizovan”. On je govoreći za RTS rekao da, što se institucije na čijem je čelu tiče, slučaj nije stavljen ad acta, ali da se po njemu neće ni prioritetno postupati.

Da Savamala nije političko, već pravno pitanje, smatra profesorka Beogradskog univerziteta u penziji i članica Pokreta slobodnih građana Srbijanka Turajlić.

– To uopšte nije političko pitanje. Savamala je skandal koji je vlast priredila građanima, navodi Turajlić. Prema njenim rečima, izjava zaštitnika građana da je slučaj Savamala politizovan ga diskredituje da se bavi tim poslom.

loading...

– U Hercegovačkoj ulici se dogodilo ukidanje pravne države, i ako to Zoran Pašalić ne razume, onda bi Pravni fakultet trebalo da preispita njegovu diplomu, kaže Turajlić.

Bez reakcije javnosti koja je insistirala na rešavanju slučaja, smatra ona, slučaj Savamala bi dočekao epilog nekih prethodnih.

– Zaboravili bismo na Savamalu, kao što smo zaboravili na “helikopter” ili na Bogoljuba Karića. Onda bi nam nadležni organi samo saopštili da se u Savamali zapravo ništa nije ni desilo. Zahvaljujući ljudima iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd ovaj slučaj je održan u životu, smatra Turajlić.

U Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd kažu da ne postoji ništa prirodnije od toga da građani zahtevaju da odgovorni za jedan zločin budu kažnjeni.

– Kada je Savamala u pitanju, vlast ima za cilj da sve državne institucije ućutka. Mi 15 meseci ništa o ovom slučaju nismo mogli da čujemo od policije i tužilaštva. Sada je rešila da utiša i instituciju ombudsmana i čini mi se da Zoran Pašalić taj posao radi dobro, kaže za Danas Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila prošle godine grupa maskiranih osoba je bagerima blokirala Hercegovačku ulicu u beogradskom naselju Savamala i porušila objekte koji se u njoj nalaze. Slučajne prolaznike i radnike obezbeđenja su vezali i oduzeli im telefone. Policija je odbijala da tu noć izađe na lice mesta i građane je upućivala na Komunalnu policiju.

Slučaj Savamala se više od godinu dana nalazio u Višem javnom tužilaštvu koje je nedavno saopštilo da nije nadležno da po njemu postupa. Predmet je ustupljen Prvom osnovnom tužilaštvu gde se i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

 

Vučić optužio vrh gradske vlasti

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jednoj od konferencija za medije rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Na mestu porušenih objekata bi trebalo da bude izgrađen poslovno-stambeni kompleks Beograd na vodi.

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here