Home DRUŠTVO Ministarstvo privrede: Banke pristale da se dug Galenike od 71,7 miliona otkupi...

Ministarstvo privrede: Banke pristale da se dug Galenike od 71,7 miliona otkupi za 25 miliona evra

SHARE

 

Kompanija koja bude želela da kupi farmaceutsku kuću Galenika moraće bankama na ime kredita od 71,7 miliona evra da plati 25 miliona evra čime bi otkupila dug uz diskont, saopštilo je danas Ministarstvo privrede Srbije.

U tom Ministarstvu su agenciji Beta rekli da investitora zainteresovanih za kupovinu Galenike ima, ali da ne mogu da saopšte njihova imena jer su to oni tražili.

Nezvanično se saznaje da je među zainteresovanim kupcima britansko-ruski konzorcijum Frontijer-Petrovaks koji je zbog duga Galenike bankama odustao na prošlom tenderu, firma Sinofarm iz Srbije, Hemofarm kao deo nemačke Štada grupe i brazilski EMS.

Sa bankama poveriocima Galenike, kako su rekli u Ministarstvu, obavljen je “niz kompleksnih razgovora i utvrđeno je da postoji njihova načelna saglasnost da se ukupan iznos duga otkupi jednokratnom isplatom iznosa od 25 miliona evra” i da to plati kupac fabrike.

Uslov – brza privatizacija

loading...

“Otkup je uslovljen sprovođenjem postupka privatizacije u kratkom vremenskom periodu”, rekli su u Ministarstvu.

Dodaje se da je kao podršku tom postupku Vlada Srbije preporučila državnim poveriocima da zaustave naplatu potraživanja, kao i da povuku sredstva obezbeđenja koja dospevaju na naplatu prema Galenici i njenim zavisnim društvima, do postizanja konačnog dogovora, a najkasnije do 30. septembra 2017.

Raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Galenike planirano je kako tvrde u Ministarstvu za početak septembra.

“U ovom trenutku definišemo uslove privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti”, kažu u Ministarstvu.

Vlada Srbije je 11. jula 2017. donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital.

Sednica Skupštine Galenike, na kojoj će se odlučivati o sprovođenju postupka konverzije potraživanja Srbijagasa i Uprave za javni dug, trebalo bi da se održi narednih dana.

Država otpisuje dug

U slučaju uspešne privatizacije Galenike, kako ističe Ministarstvo privrede, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza prema tom preduzeću.

Potencijalni investitori procenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400, pa je u toku anonimna probna anketa o tome ko želi da uz otpremnine napusti tu farmaceutsku kuću i izjašnjavanje će trajati do 18. avgusta.

“U okviru socijalnog programa radnicima bi se ponudilo ukupno 400 evra po godini staža po sledećem modelu – 200 evra bi finansirala država, a preostali iznos bi finansirao kupac fabrike”, naveli su u Ministarstvu privrede.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić rekao je da je Vlada Srbije predložila da budući kupac na 200 evra otpremnine koju bi isplatila država doplati još 100 evra, a sindikat je tražio još 100 evra, ukupno 400 evra.

“Sindikat je zahtevao da novi vlasnik plati 200 evra i posle toga nas predstavnici Ministarstva privrede nisu kontaktirali”, rekao je Pantelić.

Sindikat će, kako je rekao, maksimalno štititi prava radnika, a većina ih je za ostanak u fabrici jer “ma koliko bila velika otpremnina nije dovoljna da se započne neki posao”.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovax, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here