Home POLITIKA Vučić na Pinku: Deklaracija će se baviti jezikom, a ne ratnohuškačkom politikom

Vučić na Pinku: Deklaracija će se baviti jezikom, a ne ratnohuškačkom politikom

SHARE

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je večeras kritike dela javnosti i opozicije povodom Deklaracije o opstanku srpske nacije, uz ocenu da su motivisani i zahtevima nekih iz međunarodne zajednice.

On je za televiziju Pink rekao i da još nijedno slovo te deklaracije nije napisano, istakavši da to nema bilo kakve veze sa ratnohuškačkom politikom već da će baviti zaštitom srpskog jezika.

“U tome (kritikama deklaracije) stoji i međunarodni faktor zato što im nismo rekli šta treba da piše”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija suverena zemlja i da aktuelna vlast za razliku od prethodne ne pita strani faktor šta sme da uradi.

loading...

On je naveo i da će se ta deklaracije baviti zaštitom srpskog jezika i zapitao u kom međunarodnom dokumentu piše da je briga o jeziku ratno huškanje.

Vučić: Vidi se da nema hrabrosti za promenu Ustava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se vidi da u Srbiji nema dovoljno hrabrosti da se Ustav promeni i upozorio da bi to moglo zaustaviti put Srbije ka Evropskoj uniji.

“Ako ne budemo imali dovoljno snage da promenimo Ustav, a vidim da je nemamo, naš put ka EU će biti zaustavljen”, rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Vučić je ocenio da oni koji neće da menjaju Ustav žele da sve ostane kao i danas, a oni koji hoće žele da se odreknu Kosova, te se u tom začaranom krugu ne može doći do rešenja.

“Da imamo Oktroisani ustav i da ga donesemo na silu, ne pada mi napamet”, rekao je Vučić i dodao da Ustav mora da bude rezultat širokog konsenzusa.

“Pokažite mi dokument u kome piše da je to ratno huškanje”, rekao je Vučić naglasivši da se uvek zalagao za mir i stabilnost.

Naveo je i da bi Deklaracija o opstanku srpske nacije trebalo da bude završena krajem novembra ili početkom decembra ove godine.

Ocenio je i da mnogi kritikuju deklaraciju, jer kako je rekao, ne žele da vide ekonomski oporavljenu i jaku Srbiju.

“Gde god da se Srbi sastanu, pa i kada žale stradale sunarodnike u Oluji, za njih nije dobro i uvek je preteće”, rekao je Vučić.

Istakao je i da neće da prihvati da su Srbi za sve i uvek krivi.

“Problem je što su neki ljudi zadovoljni samo kada je Srbija zgažena i pognute glave, a kada Srbija podiže glavu to je za njih opasnost”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija suverena i nezavisna država dok je građanima poručio da će to biti i ubuduće.

Obećao je građanima mir i stabilnost i razgovore sa svima u regionu kako bi se to obezbedilo, kao i nastavak privlačenja stranih investicija i rad na razvoju preduzetničkog duha u Srbiji.

Deklaracija je najavljena 4. avgusta na sastanku Aleksandra Vučića s predstavnicima Srba iz regiona.

Vučić: Pitanje Kosova mnogo košta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da Srbiju nerešeno pitanje Kosova mnogo košta, da su zato sve ideje o rešavanju kosovskog pitanja dobrodošle, te da je važno da se od septembra dijalog dodatno institucionalizuje.

“Postavlja se suštinsko pitanje, da li ćemo imati dovoljno hrabrosti da sebi pogledamo u oči i kažemo ovo je realno a ovo nije i da onda dođemo do ozbiljnih rešenja”, rekao je Vučić gostujući na TV Pink i dodao da “nije na njemu da ima ‘gotovo’ mišljenje” već da sasluša ljude i da se zajednički dodje do rešenja.

Prema njegovim rečima, na njemu je da nađe nezadovoljavajuće rešenje, jer samo takvo može biti kompromisno.

“Sve ideje su dobrodošle, sve slušam, neophodno je da se dijalog dodatno institucionalizuje u naučnim forumima, u crkvi, sa civilnim društvom, da razgovaramo o svemu, … da vidimo šta možemo da očekujemo od budućnosti i šta su posledice jedne i druge opcije”, rekao je Vučić komentarišući dve opcije o kojima se govori u javnosti – da po pitanju Kosova ne treba ništa raditi ili da sve treba predati Albancima.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here