Home DRUŠTVO VEĆINA GRAĐANA OVO NE ZNA: Kako da idete na privatne preglede besplatno?

VEĆINA GRAĐANA OVO NE ZNA: Kako da idete na privatne preglede besplatno?

SHARE

Ako ne možete da zakažete specijalistički pregled u državnoj klinici u razumnom roku, možete besplatno da odete i da se pregledate u privatnoj ordinaciji!

Jedan od najvećih problema na koje se pacijenti žale je zakazivanje specijalističkih pregleda po nekoliko meseci unapred.

Ono što većina ne zna, je da postoji uredba da, ukoliko vam u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled, od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mesec dana mora da refundira novac.

“Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za 6 meseci.  Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata”, kaže dr Vesna Jovanović.

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu. Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar. Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.

 (srbijadanas)
loading...
loading...

2 COMMENTS

  1. Kako naterati, npr, Klinički centar da vam izda potvrdu da ne može da vam zakaže pregled ranije od 6 meseci, ako oni to neće? a samo sa takvom potvrdom možete u privatnu kliniku…

    • Nisam sigurna da refundira magnetnu rezonancu. Na sajtu RFZO imate spisak pregleda koji mogu da se refundiraju. Davno sam gledala i tada videla da magnetna nije jedan od njih. A ako ne zele da izdaju, trazite zastitnika prava pacijenata.

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here