Home DRUŠTVO Gde možete zameniti metalne evre u Srbiji?

Gde možete zameniti metalne evre u Srbiji?

SHARE

Zbog čega se retko upotrebljava strani kovani novac u Srbiji i da li ga je moguće zameniti u menjačnicama i bankama, istražuje finansijski portal Kamatica.

“Banke i ovlašćeni menjači mogu da primaju strani kovani novac od građana, ali nije propisana njihova obaveza da to čine, već im je ostavljena mogućnost da samostalno odluče po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom”, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

Ovlašćene menjačnice se mogu odlučiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemoguća, a glavni razlog  je njegova velika težina u odnosu na nominalnu vrednost kao i komplikovana obrada i transport. Težina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to naplaćuju visoku proviziju pri otkupu.

Građani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju veću količinu metalnog novca, taj novac mogu da zamene za dinare, takođe sitne evre mogu da ukrupne u veće apoene, kažu za finansijski portal Kamatica u Udruženju menjača Srbije, i dodaju da tu uslugu za sada vrši samo Exclusive Change menjačnica.

Kada je reč o nemogućnosti podizanja ili polaganju metalnog novca na devizne račune građana, Narodna banka Srbije objašnjava, da ukoliko bi banka u skladu sa svojom poslovnom politikom vršila otkup stranog kovanog novca, postavljalo bi se pitanje u kojoj meri bi navedene manipulativne troškove (transportni troškovi, troškovi obezbeđenja pošiljke, osiguranja pošiljke i sl.) u vezi sa tim novcem prelile na građane, pa je to ujedno i glavni razlog zbog koga nije moguće podići/položiti inostrane kovanice na devizne račune građana, jer banke neće da se izlažu navedenim troškovima, i iz tog razloga prilikom isplate iznosa koji su manji od 5 evra banke isplatu vrše u dinarskoj protivvrednosti po efektivnom kursu banke na taj dan.

IZVOR DANAS
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here