Home POLITIKA Srbija uputila notu Zagrebu, zemlje regiona u ponedeljak raspravljaju o novim hrvatskim...

Srbija uputila notu Zagrebu, zemlje regiona u ponedeljak raspravljaju o novim hrvatskim taksama

SHARE

 

Samit predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, biće održan u ponedeljak u Sarajevu, nezvanično saznaje N1.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Ove mere će se odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Srbija je već najavila da će od Evropske komisije tražiti da se preispita ova odluka hrvatskih vlasti.

Brnabić: Srbija uputila notu hrvatskim ministarstvima

loading...

“Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati Hrvatske nove mere na srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike”, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić uz ocenu da Hrvatska time krši SSP.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera zapadnog Balkana.

Kako je istakla, mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje, prenose mediji.

“Ovo je jasno kršenje SSP. Mi smo kao vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabić.

“Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike”, poručila je Brnabić.

BiH, Srbija i Makedonija pripremaju zajednički odgovor

“Vlasti u Bosni i Hercegovini će reagovati na odluku Hrvatske o povećanju taksi za kontroolu kvaliteta voća i povrća koje se uvozi iz inostranstva, jer smatraju da takva mjera nije u skladu s pravilima zajedničke politike Evropske unije”, najavio je ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U izjavi koju je preneo portal “Slobodna Bosna”, Šarović je naveo da u BiH i Srbiji dele stav da Hrvatska povećanjem taksi zapravo uvodi tzv. necarinske barijere, što je protivno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

“Konsultovaćemo se s nadležnim agencijama u BiH i s kolegama u Srbiji i Makedoniji kako bismo uskladili naš odgovor. Preuranjeno je reći kakav će biti odgovor, ali mogu potvrditi da ćemo zaštititi naše poljoprivredne proizvođače u istoj meri kako ih štiti Hrvatska“, izjavio je Šarović.

On nije potvrdio ali ni demantovao najave da će države pogođene odlukom Hrvatske odgovoriti istom merom, odnosno povećanjem svojih taksi za fitosanitarni nadzor što bi onda poskupelo uvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: N1, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here