Home POLITIKA Dačić: Dijalog nije poziv na priznanje Kosova

Dačić: Dijalog nije poziv na priznanje Kosova

SHARE

Iako su neki poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na dijalog shvatili kao poziv na priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, to se neće desiti i Srbija to nikada neće uraditi, izjavio je večeras za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući brojne negativne reakcije na njegovu ideju o razgraničenju, Dačić je rekao da niko ne treba da se meša u dijalog ako Srbi i Albanci mogu da se slože oko nekog rešenja.

Danas sam pročitao tekst Albanca iz Brisela koji napada moju ideju, a Belgija i Holandija su razmenile teritoriju. Ako je nešto dobrovoljno, bez sile, onda nema potrebe da se bilo ko sekira, istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić napominje da postoje oni koji misle da problem treba rešiti tako što će Srbija da kapitulira i ponavlja da se to sigurno neće desiti. Srbija ne poziva na dijalog zato što je slaba, već zato što je jaka i ima konkretne ideje. Kako ih nije sramota da kažu da moj predlog narušava granice. Prvo su srušili granice Srbije, a sada kažu nema više dalje. Tako se ne može voditi dijalog, ističe Dačić.

Govoreći o samitu Jadranske povelje, koji je danas održan u Podgorici, Dačić je izjavio da su ponovo mogli da se čuju izrazi iz “gvozdene zavese” i da se zemlje regiona ponovo pritiskaju da se izjašnjavaju da li su za Istok ili za Zapad.

Kakav Zapad, kad je pao Berlinski zid, i gde je Istok, nema više komunističkog istoka. Ovde je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji, rekao je Dačić i naglasio da Srbija u tome ne želi da učestvuje.
loading...

Srbija je za sebe, a ne ni za Istok, ni za Zapad, kazao je Dačić. On je podsetio da su u Jadransku povelju ušle države koje su imale želju da uđu u NATO i ocenio da je ta organizacija “na izdisaju”, jer su tri od pet zemalja već postale članice tog vojnog saveza.

Dačić je rekao da samit nikada do sada nije održavan na nivou premijera, a sada je podignut na taj nivo zbog Crne Gore. Uvažavamo Crnu Goru kao državu, ali veliko je preterivanje kada se kaže da ona ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana. Ako je to tako, neka onda ona rešava problema stabilnosti i bezbednosti, kazao je Dačić.

Komentarišući nove ekonomske mere Hrvatske, Dačić je ocenio da se radi o provokaciji i ruganju Srbiji. Rugaju nam se u lice i kažu ništa nam ne smete, mi smo članovi EU. Čemu ovakve provokacije, svako mora da se uzdržava od provokacija ako želimo dobrosusedske odnose, zaključio je Dačić.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here