Home DRUŠTVO Cena akcije Energoprojekta pala 27 odsto, država izgubila 1,5 milijardi dinara

Cena akcije Energoprojekta pala 27 odsto, država izgubila 1,5 milijardi dinara

SHARE

Cena akcije beogradskog građevinskog preduzeća Energoprojekt holding na Beogradskoj berzi je pala za 27 odsto posle prodaje udela malih akcionara kojom je firma Napred razvoj postala većinski vlasnik te kompanije.

Manjinski paket od oko 17 odsto akcija Energoprojekta prodat je pre dva dana Nared razvoju po ceni od 1.501 dinar po akciji, čija je cena danas na Beogradskoj berzi pala na 1.200 dinara.

Država koja poseduje 33,58 odsto akcija Energoprojekta nije prodala svoj udeo, čime je, po današnoj ceni akcija, izgubila 1,5 milijardi dinara.

Istovremeno, akcionari, ali i država su propustili da kontraakcijama na berzi reaguju na preuzimanje firme koje je tadašnje rukovodstvo označilo kao “neprijateljsko”.

Vlasnik Napred razvoja Dobroslav Bojović je ranije kupio 24,5 odsto akcija Energoprojekta, a povezane firme Montinvest popertis 5,17 odsto, a Jopag 5,12 odsto i nedostajalo im je oko 15 odsto udela da postanu većinski vlasnik te kompanije.

loading...

Menadžment Energoprojekta se protivio tom preuzimanju, ali su svoje akcije pridružili udelima malih akcionara koji su odlučili da prodaju svoje akcije.

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović rekao je danas za Betu da ga predstavnici države nisu kontaktirali i da ne zna zašto država nije prodala svoj udeo u toj firmi.

Milovanović je rekao da je Bojović danas isplatio akcionare koji su prodali svoj udeo u Energoprojektu.

Najviša cena akcija Energoprojekta u poslednjih godinu dana bila je 1.520 dinara, a istorijska 2007. godine kada je koštala 3.400 dinara.

Izvor: Beta

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here