Home DRUŠTVO Izvršitelji iznose stvari iz Goše, radnici traže pomoć od Vučića i Brnabićke

Izvršitelji iznose stvari iz Goše, radnici traže pomoć od Vučića i Brnabićke

SHARE

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke zatražili su danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da im pomognu u rešavanju problema u fabrici, pošto im se direktor Milutin Šćepanović obratio telefonom i rekao da se neće sastajati s njima jer nema ništa novo da im ponudi, kaže za Insajder predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujačić.

„Očekujemo od države da se aktivno uključi u rešavanje problema, jer je neko u državi dozvolio da vlasnik Goše radi šta hoće“, rekao je Vujačić.

Vujačić dodaje da radikalizacija štrajka i dalje jeste opcija ako ne dobiju odgovor od predsednika, premijerke ili ministara. Najavljuje da će, ukoliko im država ne pomogne, opet početi štrajk glađu.

Vujačić je takođe rekao da su trenutno u Goši sudski izvršitelji koji iznose stvari iz Goše.

„Pitao sam generalnog direktora šta se dešava, ali on je rekao da nema ingerencije da to zaustavi“, kaže Vujačić.

loading...

U otvorenom pismu koje su radnici uputili državnom vrhu navodi se da je “potrebno da svojim autoritetom utiču na otvaranje razgovora sa vlasnikom fabrike Goša u cilju rešavanja svih problema”. Takođe, radnici su pozvali predsednika i premijerku da posete fabriku.

Radnici navode da su u generalnom štrajku od 28. marta i da su prinuđeni da im se na ovaj način obrate za pomoć, jer “radnicima 2,5 meseca nije uplaćen ni jedan jedini dinar”.

“Nalazimo se u situaciji da nam se isključuje struja, blokiraju tekući računi, preti tužbama za neizmirenje komunalnih obaveza i ostalih obaveza prema bankama”, navodi se u pismu.

Objašnjavaju i da ne mogu da stupe u kontakt sa vlasnikom fabrike, što je osnov za isplatu dela zaostalih zarada posle koje bi, kako navode, prestao štrajk i počeo redovan rad u fabrici.

“Generalni direktor koga ja imenovao vlasnik nema nikakva ovlašćenja za dogovor”, navode radnici.

Precizirano je i da bi se radom garantovao nastavak započetih poslova, ugovaranje novih i opstanak firme.

Direktor kompanije Milutin Šćepanović juče nije pozvao radnike na sastanak i tako je prekršio dogovor sa koji je sklopio sa Agencijom za mirno rešavanje sporova u petak.

Vujičić je ranije izjavio za Danas da je radnicima direktor u petak na sastanku potvrdio da je vlasnik Goše i dalje slovačka ŽOS Trnava, čime su potvrđene njihove sumnje u to još od početka štrajka, odnosno od prodaje firme.

“Kada je ŽOS Trnava prodala Gošu kiparskom Lisnartu svi smo znali da je to stara firma. Šćepanović nam je rekao da je Vladimir Por (vlasnik ŽOS Trnava) vlasnik 40 odsto akcija u kiparskoj firmi” istakao je Vujačić.

Više od 300 radnika Goše već tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice. Istovremeno, račun firme je od 2014. u blokadi zbog dugova prema državi i dobavljačima. Ukupan dug samo prema radnicima je oko 1,8 miliona evra.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here