Home DRUŠTVO Država ćutanjem omogućila privatniku preuzimanje firme koja gradi Beograd na vodi, koridor,...

Država ćutanjem omogućila privatniku preuzimanje firme koja gradi Beograd na vodi, koridor, železnicu…

SHARE

Predstavnici džave, a pre svega Vlada Srbije, već mesecima ćute i ne preduzimaju ništa povodom činjenice da privrednik Dobroslav Bojović, prvo skriveno i suprotno zakonu, a zatim otvoreno, preuzima većinsko vlasništvo u najvećoj građevinskoj kompaniji- Energoprojekt holdingu. Ćutanje države još više čudi ako se ima u vidu da je ova kompanija, u kojoj je država još uvek zvanično najveći vlasnik, angažovana na nekim od najvećih projekata u zemlji.

Beograd na vodi, Koridor 11, železnički Koridor 10, stanica Prokop, topionica u Boru, rehabilitacija bloka u najvećoj termoelektrani u Srbiji – ovo su samo neki od poslova na kojima je angažovan Energoprojekt Holding sa nekom od ćerki firmi. Pored najvećih projekata u zemlji, Energoprojekt od osnivanja 1951. godine, pa i danas, radi širom sveta.

Većinski vlasnik Energoprojekt Holdinga, najvećeg građevinskog preduzeća u Srbiji, od juče u podne je, po svemu sudeći, Dobroslav Bojović. Informaciju su prvo nezvanično preneli mediji, potvrdu je juče bilo nemoguće dobiti u Centralnom registru za hartije od vrednosti, ali je to potvrdio direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović, a zatim i sam Dobroslav Bojović.

Primamljiva imovina Energoprojekta

Energoprojekt ne samo da je angažovan na najvećim poslovima u državi već je i vlasnik ogromne imovine.

Prema pisanju Politike jedan od razloga za sukob aktuelnog rukovodstva Energoprojekta i jednog od velikih akcionara Dobroslava Bojovića je i plac preko puta Arene na Novom Beogradu.

loading...

Na ovom ekskluzivnom zemljištu se, prema planu detaljne regulacije, mogu izgraditi zgrade od oko 380.000 kvadratnih metara.

Pravo korišćenja na placu imaju po pola Energoprojekt i kompanija Napred. Dok je država i dalje, bar prema zvaničnom registru, najveći pojedinačni vlasnik Energoprojekta, kompanija Napred je u privatom vlasništvu Dobrosava Bojovića.

 

Bojović je rekao da je preko preduzeća „Napred razvoj“ uspeo da kupi dodatnih 16,63 odsto akcija Energoprojekt holdinga i da tako postane većinski vlasnik ove kompanije. Akcije će platiti, kako je rekao, oko 24 miliona evra

 Vlasnička struktura Energoprojekta

U Centralnom registru hartija od vrednosti država i dalje stoji kao najveći pojedinačni vlasnik sa 33,58 akcija. Slede tri preduzeća – Napred razvoj sa 24 odsto akcija, Montinvest popertis sa 5,17 odsto i firma Jopag AG sa 5,12 odsto akcija ove gradjevinske firme.

Ova tri preduzeća potpisala su sporazum i u junu dala zajedničku ponudu malim akcionarima Energoprojekta da otkupe njihove udele. Juče u podne istekao je rok da se akcionari odluče da li će prodati akcije po ceni od oko 1.500 dinara. Pošto se država nije oglašavala, firme povezane sa Bojovićem su uspele da sakupe dovoljan broj akcija da postanu većinski vlasnik Energoprojekta sa oko 52 odsto akcija. To, između ostalog, znači i da će donositi odluke o rukovodstvu i poslovanju kompanije.

Mediji za sada samo nezvanično prenose da država nije prodavala svoje akcije i da su akcije Bojoviću prodali samo mali akcionari.

 „Neprijateljsko preuzimanje“ Energoprojekta

Komplikovana operacija preuzimanja većinskog vlasništva u Energoprojektu počela je krajem januara ove godine i označena je kao „neprijateljska“ – pojam kojim se na razvijenim tržištima označava kupovina akcija kojoj se protive rukovodstvo kompanije i drugi značajni akcionari. Dok je rukovodstvo Energoprojekta bilo otvoreno protiv ovog preuzimanja akcija, država se nije oglašavala.

Bojović je do tada imao u vlasništvu 24,49 odsto akcija preko firme „Napred“. U januaru kompanije Montinvest i Jopag AG kupuju oko 10 odsto akcija, koje su na berzu izneli švedski fond Ist Kapital i državna firma Dunav osiguranje.

Komisija za hartije od vrednosti je tek posle šest meseci saopštila da je Bojović povezan s ovim firmama, što znači da prilikom kupovine nije poštovana zakonska regulativa.

Naime, prema zakonu je svako ko postaje vlasnik više od 25 odsto akcija morao da objavi nameru o preuzimanju i ponudi i ostalim akcionarima da prodaju. Ovim se prvenstveno štite manjinski akcionari.

Ispostavilo se, međutim, da su Bojović i njegova firma Napred povezani s kompanijama koje su kupile akcije, a u vlasništvu firmi registrovanih u Švajcarskoj i Sloveniji. Komisija je zbog toga suspendovala pravo glasa predstavnicima ovih akcionara, ali im je to pravo u međuvremenu vraćeno.

Pošto je Komisija rezultate kontrole saopštila tek posle šest meseci, bilo je vremena za pripremu preuzimanja dodatnih akcija.

List Blic je preneo nezvanična saznanja da je istragu pokrenula i Uprava za sprečavanje pranja novca jer je reč o sumnjivim transakcijama u koje je bila uključena mreža firmi, što je utvrdila i Komisija za hartije od vrednosti.

Isti list je početkom jula objavio i saznanja da je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Dobrosava Bojovića i njegovog saradnika Vitomira Perića za privredni prestup u vezi s nezakonitim preuzimanjem akcija Energoprojekta.

Neobičan je pre svega podatak da je Dunav osiguranje, iako državna kompanija, odluku o prodaji pet odsto akcija u januaru doneo bez odluke Vlade Srbije.

Predsednik Srbije, a pre toga premijer, Aleksandar Vučić rekao je pre samo dvadesetak dana, da je krivica na „pojedinim državnim preduzećima“ koja su prodala svoje akcije a o tome nisu obavestila „svoju vladu“.

„Bolje je da ne govorim ništa o tome, neka govori neko drugi. Posebno neka državni organi rade svoj posao“,  rekao je Vučić. Izjava je objavljena u listu Blic 12. jula pod naslovom „Vučić besan zbog Energoprojekta“.

Uprkos „besu predsednika države“ i „neprijateljskom preuzimanju akcija“, Bojović je juče, prema sopstvenoj tvrdnji, uspeo da preuzme dovoljan broj akcija da i definitivno postane većinski vlasnik Energoprojekt holdinga. To bi bilo prvi put da država nema odlučujuću ulogu u Energoprojektu od osnivanja kompanije 1951.

Iako je reč o kompaniji angažovanoj na najvećim poslovima u državi, koji imaju status projekata od nacionalnog značaja, predstavnici nadležnih institucija ili upadljivo ćute ili donose odluke u korist Bojovića.

Bojović je kao vlasnik građevinskog preduzeća „Napred razvoj“ član kluba Privrednik, koji okuplja najveće domaće biznismene. U biografiji na sajtu kluba navodi se da se bavio bankarstvom, a da je privatnim biznisom počeo da se bavi 1989.

Ubrzo nakon što je Bojović postao njen vlasnik, firma „Napred razvoj“ pre 12 godina kupuje prvih tri odsto akcija Energoprojekta, da bi dostigla udeo od oko 24 odsto.

Nekadašnji radnici kompanije „Napred“ nedavno su za Blic izneli tvrdnje da su na prevaru ostali i bez akcija i bez posla ubrzo nakon što je Bojović 2004. preuzeo većinsko vlasništvo u toj kompaniji. Postupci koje su zbog toga pokrenuli pred pravosudnim organima do danas nisu okončani.

IZVOR INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here