Home DRUŠTVO Vulin: Migovi iz Rusije sigurno stižu do kraja godine

Vulin: Migovi iz Rusije sigurno stižu do kraja godine

SHARE

 

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će migovi iz Rusije u Srbiju sigurno stići do kraja godine i da se sve odvija u planiranim rokovima.

“Rusija ima svoje procedure. Drugo je pitanje da li smo mi nestrpljivi”, kazao je Vulin u intervjuu za Politiku.

On je naveo da je  politička odluka o tome doneta i da na scenu stupa tehnička realizacija dogovora.

Minisar odbrane kaže za Politiku i da Vlada Srbije u ovom trenutku ne razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka jer oko toga nije postignut konsenzus.

“U javnosti se stekao utisak da su svi za ponovno uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka ali čim je vojska počela da zove ljude na vojne vežbe čuli smo talas kritika: ‘militarizacija društva’, ‘u koji rat nas vodite’, ‘dosta nam je ratova’. A samo smo pozvali na vojnu vežbu”, rekao je Vulin.

loading...

On je najavio i da će do kraja ove godine biti znatno povećane plate u vojsci, a pre svega vojnicima po ugovoru, podoficirima i oficirima sa nižim primanjima.

Na pitanje da li je “u paketu” iz Rusije i poklon od 30 tenkova i 30 borbenih izvidjačkih oklopnih vozila, Vulin je odgovorio da će najbrže stići migovi, jer su oni najpotrebniji.

Podsetimo, pre više od sedam meseci, tadašnji premijer a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić, prilikom posete Rusiji saopštio je da će Srbija od Rusije dobiti šest aviona tipa MIG-29. On je tada izrazio uverenje da bi avioni mogli već u naredna tri meseca biti u Srbiji.

Tri meseca nakon toga, međutim prilikom nove posete Rusiji, premijer Vučić rekao je da je pitanje nedelje kada će MIG-ovi stići u Srbiju.

Ugovor o donaciji MIG-ova tajna

Početkom februara, novinari redakcije Insajdera tražili su od Ministarstva odbrane ugovor o donaciji šest borbenih aviona MIG 29. Međutim, Ministarstvo odbrane odbilo je da dostavi novinarima Insajdera ugovor pravdajući to „poverljivošću podataka“.

Ministarstvo tada nije precizno navelo osnov po kom se novinarima Insajdera uskraćuje dokument o donaciji borbenih aviona čija je nabavka predstavljena kao važan bezbednosni interes svih građana Srbije.

Šest MiG-29, kao i ceo vojno-tehnički aranžman s Rusijom građane Srbije koštaće 185 miliona evra. Remont će, kako je ranije potvrđeno Insajderu, obaviti stručnjaci kompanija iz Ruske Federacije u kapacitetima Srbije.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here