Home DRUŠTVO Arkan prodavao oružje Hrvatskoj

Arkan prodavao oružje Hrvatskoj

SHARE

Bivši premijer Hrvatske Josip Manolić objavio nove podatke o saradnji obaveštajnih krugova uoči rata

Manolić: Ko je odobrio trgovinu oružjem sa Željkom Ražnatovićem Arkanom? Zašto ja, kao ondašnji predsednik Vlade, nisam imao informaciju o tim nabavkama?

Željko Ražnatović Arkan, bivši vođa paramilitarne organizacije Srpska dobrovoljačka garda, optužene za brojne ratne zločine počinjene u sukobima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, neposredno pred početak oružanog sukoba je Hrvatskoj prodao 12 šlepera oružja, tvrdi u svojoj knjizi nekadašnji premijer Hrvatske Josip Manolić.

Manolić, koji je bio i na čelu hrvatske obaveštajne službe u svojoj knjizi “Politika i domovina” čije je delove preneo portal Telegram.hr ističe da je Hrvatska od Ražnatovića u aprilu 1991. godine kupila mnogo oružja, prevashodno automatske puške marke kalašnjikov i protivtenkovsko naoružanje.

“Ko je odobrio trgovinu oružjem sa Željkom Ražnatovićem Arkanom? Zašto ja, kao ondašnji predsednik Vlade, nisam imao informaciju o tim nabavkama? Da li je trgovina s njim bila pokriće za neke druge usluge, kako je to oružje plaćeno, zašto je celu operaciju vodio ‘obavještajni krug’ i na strani kupaca i na strani prodavača? Možda odgovor znaju neki pojedinci iz Osijeka koji su onih dana bili gospodari života i smrti u Osijeku, a pretpostavljam da detalje znaju i neki danas živi Vukovarci, sklonjeni na otoku Krku, kao i oni koji su pratili šlepere do istovara”, navodi bivši hrvatski premijer.
On je dodao da nije ispitivao “šta o tome znaju Glavaš, Perković i Šeks”, ali veruje da im detalji “nisu nepoznati”.

“Nekoliko dana pre plaćanja oružja Ražnatoviću Arkanu, naši pojedinci, u zgradi Županijskog suda u Osijeku, pripremiće dve aktovke pune zlata i srebra. Naime, oružje je navodno plaćeno zlatom i srebrom. Pitanja koja se i danas nameću glase – čije je bilo to zlato i srebro, ima li ono neku vezu s ubijenim osječkim švercerima zlatom, ko je, zapravo, osoba koja je zlato donela na Županijski sud u Osijeku i na kraju, kome je preuzimatelj aktovki zapravo predao pošiljku zlata? Je li reč o oružju koje se kasnije obilno preprodavalo po Slavoniji, je li deo otišao u Vukovar?”, piše Manolić.
Josip Manolić je jedan od osnivača HDZ-a koji je početkom rata u bivšoj Jugoslaviji važio za jednog od najbližih saradnika Franje Tuđmana. Dužnost premijera je obavljao od 1990. do 1991. godine. Nakon toga postaje šef Ureda za zaštitu ustavnoga poretka koje je koordiniralo svim obaveštajnim službama. Od 1993. godine pa do razlaza sa Tuđmanom 1994. godine bio je prvi predsednik Županijskog doma Sabora Republike Hrvatske.

Željko Ražnatović Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine u Beogradu.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here