Home DRUŠTVO Tužilaštvo će ’’za nekoliko dana’’ odlučiti o daljim koracima u vezi s...

Tužilaštvo će ’’za nekoliko dana’’ odlučiti o daljim koracima u vezi s Hercegovačkom

SHARE

 

Prvo osnovno tužilaštvo će uskoro ponovo otvoriti predmet “Savamala” i doneti odluku u kom pravcu će krenuti dalja istraga, rečeno je Danasu u tužilaštvu.

’’Pregledali smo svu dokumentaciju, i Višeg javnog tužilaštva i policije, te ćemo za nekoliko dana doneti odluku u kom smeru će postupak dalje ići. Dokumentacija je bila preobimna i zbog toga nam je trebalo malo više vremena da se upoznamo sa svim činjenicama’’, kažu u Prvom osnovnom tužilaštvu, dodajući da je predmet i dalje u predistražnoj fazi, jer je kao takav preuzet od Višeg javnog tužilaštva.

Više javno tužilaštvo je početkom jula nakon 15 meseci predistražnog postupka odlučilo je da slučaj Hercegovačka ipak ne treba da bude u njihovoj nadležnosti, jer je utvrđeno da se eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti nižeg tužilaštva.

Činjenica da je Više tužilaštvo predmet prebacilo osnovnom tužilaštvu, znači da eventualni počinioci nisu počinili dela za koja je zaprećena kazna veća od 10 godina zatvora.

loading...

Podsetimo, 24. aprila prošle godine, nepoznata grupa ljudi bagerima je, bez rešenja o rušenju, porušila objekte u privatnom vlasništvu. Ta grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju i oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti, ustanovio je Zaštitnik građana u svom izveštaju.

Sredinom juna, nakon više od godinu i mesec dana, izveštaj MUP-a u vezi sa rušenjem u Hercegovačkoj ulici stigao je u Više tužilaštvo u Beogradu.

Više tužilaštvo je još u maju prošle godine tražilo od MUP-a prikupljanje potrebnih obaveštenja.

U oktobru je iz tog tužilaštva na pitanja Insajdera odgovoreno da MUP ne odgovara na zahteve Tužilaštva. Do danas, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje da li je Tužilaštvo u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenulo postupak protiv odgovornih u MUP-u za kočenje istrage. Naša pitanja o tome Tužilaštvo je ocenilo nezakonitim.

Sve informacije o slučaju Hercegovačka do kojih je Insajder došao u proteklih više od godinu dana emitovali smo u emisiji Insajder bez ograničenja: „Komandom protiv zakona“.

 

Izvor: Insajder, Danas


 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here