Home DRUŠTVO Sindikat Nezavisnost u Fijatu: Primili smo umanjenu platu , radnici kažnjeni zbog...

Sindikat Nezavisnost u Fijatu: Primili smo umanjenu platu , radnici kažnjeni zbog štrajka

SHARE

 

U kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) oko 2.500 zaposlenih biće od ponedeljka, 31. jula na kolektivnom godišnjem odmoru. Kako predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić za Insajder kaže, radnicima je isplaćena pre odmora plata i trećina regresa, ali su im akontacije za jul umanjene, kako kaže, da bi ih kaznili što su štrajkovali.

’’Primili smo platu, ali nam je akontacija umanjena. Fijat je time prekršio kolektivni ugovor, jer je po njemu sledovala cela akontacija za jul. Ne postoji drugi razlog, osim da bi nas kaznili zbog štrajka“, rekao je Stanić.

Stanić navodi da su radnici primili junsku platu, akontaciju za jul i regres, što je ukupno oko 30.000 dinara, a to, kako kaže, nije dovoljno za odmor kada se uzme u obzir situacija u kakvoj su radnici.

’’Ovo je ponižavajuće’’, dodaje on.

loading...

Kolektivni odmor će trajati do petka, 18. avgusta. Radnici se u proizvodne pogone vraćaju u ponedeljak, 21. avgusta.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula posle sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz predovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33 odsto.

Predstavnici radnika kragujevačke fabrike potpisali su u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom Fijata o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here