Home POLITIKA Nikolić ne da vilu Vučiću

Nikolić ne da vilu Vučiću

SHARE

Prema uredbi o reprezentativnim objektima, vila u Užičkoj ulici je isključivo “rezidencija predsednika Republike”

 Tomislav Nikolić, bivši predsednik države, još uvek se nije iselio iz državne vile u Užičkoj 23 i prepustio ovu rezidenciju novom predsedniku Aleksandru Vučiću, iako propisi za ovaj objekat tako nalažu.

Naime, Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, koju je donela Vlada Srbije a potpisao upravo Vučić kao premijer i to još 4. jula 2014. godine, nedugo nakon što je stupio na funkciju, određuje vilu u Užičkoj 23 isključivo kao “rezidenciju predsednika Republike”, bez mogućnosti da neki drugi organ ili lice zatraži ovu vilu na korišćenje. Ipak, Nikolić se ni, skoro dva meseca po isteku mandata, nije izjasnio kada će napustiti vilu na Dedinju i ustupiti je novom predsedniku, a kako Vučić nije izražavao želju da se u ovu vilu preseli po dolasku na funkciju u medijima se spekulisalo da je to bio Nikolićev uslov da se ne kandiduje za predsednika.

S obzirom da rok za iseljenje predsednika Srbije iz zvanične rezidencije nije precizno definisan nijednim pravnim aktom, a da se među pravima koja mu sleduju i po isteku mandata ne nalazi mogućnost korišćenja rezidencijalnog objekta, nameće se zaključak da predsednik treba da se iseli iz vile u Užičkoj 23 po prestanku obavljanja funkcije. Naime, Zakon o predsedniku predviđa samo da rezidencijalni prostor, protokolarne i objekte za boravak predsednika Republike određuje Vlada i to pošto pribavi saglasnost predsednika Republike, ali ne navodi i pod kojim uslovima predsednik napušta ove objekte. Isti zakon propisuje koje beneficije će predsednik imati i po isteku mandata ali među njima se ne nalazi i pravo na stanovanje u nekom od objekata za potrebe reprezentacije Republike Srbije. Ova prava on ostvaruje preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, a od te institucije nismo dobili odgovore da li im se Nikolić obraćao sa zahtevom da ostane u rezidenciji ili da li ih je Vlada obavestila o planovima za dalje korišćenje vile. Ni Nikolić se nije odazvao našem pozivu kako bi objasnio gde će u budućnosti živeti.

 

Bez imovine

Bivši predsednik Srbije vilu u Užičkoj koristio je pet godina kao radni i stambeni prostor, a čini se da Nikolić ne bi ni imao gde da se odseli budući da prema podacima koje je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije on više nema polovinu petosobnog stana na Novom Beogradu, u kome je živeo dok nije stupio na dužnost šefa države. U izveštaju Agencije se ne pominje ni njegova rodna kuća u Bajčetini, gde su mnogi spekulisali da će se vratiti.

Izvor: Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here