Home POLITIKA Inicijativa mladih Hrvatske traži izvinjenje za zločine u Oluji

Inicijativa mladih Hrvatske traži izvinjenje za zločine u Oluji

SHARE

 

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska pokrenula je projekat “Izvinjenje” kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle akcije “Oluja”, u avgustu 1995.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), autori peticije i ove godine uoči godišnjice “Oluje”, navode da ih je “sramota ne samo zbog toga što su zločini počinjeni u njihovo ime već i zato što institucije hrvatske države nisu na te zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve”.

Kako je za RSE rekao koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta “Izvinjenje” je da ukaže hrvatskoj vladi da je izvinjenje minimum solidarnosti “nakon što je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinitelja pravosnažno osudjeno”.

“Na ovaj način, pokretanjem ove peticije želimo da pokažemo vladi da sledi naš primer i da je ovo izvinjenje neki minimum koji država može da učini, pošto nije učinila ono što ima kao zakonsku obavezu i kao obavezu prema medjunarodnim mehanizmima zaštite ljudskih prava“, rekao je Puharić.

loading...

Prošle je godine prikupljeno je 320 potpisa, ali pošto će ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije uključivati i bilborde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu organizatori očekuju veći odziv.

Inicijativu je pozdravio i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, saborski poslanik i predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

Puharić je naglasio da Inicijativa mladih ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zločina.

“Naravno, to ne bi značilo da onda ne treba procesuirati zločine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi uključivati neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava”, rekao je Puharić.

RSE podseća da su se dvojica hrvatskih predsednika, Stjepan Mesić početkom 2000-ih i Ivo Josipović nakon 2010. izvinili Srbiji i Bosni i Hercegovini za ratne zločine i kršenja ljudskih prava počinjene sa hrvatske strane nad Srbima i Bošnjacima, zbog čega su doživeli oštre napade hrvatske desnice.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here