Home DRUŠTVO EK o Srbiji: Budžet dobro, usporen rast BDP, deficit u trgovini povećan

EK o Srbiji: Budžet dobro, usporen rast BDP, deficit u trgovini povećan

SHARE

 

Evropska komisija (EK) je u najnovijoj ekonomskoj analizi istakla da je “oporavak Zapadnog Balkana u prvim mesecima 2017. nastavljen, mada je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio sporiji nego u tom razdoblju prošle godine, i to naročito u Srbiji koja je najjača ekonomija regiona”.

EK, međutim, ukazuje naročito na oporavak i bitniji rast industrijske proizvodnje u Srbiji u maju i junu.

Komisija u Briselu je u “ključne događaje” u prvim mesecima ovde godine uvrstila Ekonomski finansijski dijalog EU, Zapadnog Balkana i Turske. U analizi se navodi da je “Srbija pozvana da nastavi restrukturaciju državnih preduzeća, kao i da pospeši efikasnost energetskog sektora, sprovede mere smanjivanja nenaplativih dugova i podstakne korišćenje domaće valute”.

EK, takođe podseća na to da je MMF istakao rezultate Srbije u poboljšavanju makroekonomske i budžetske situacije, ali i zatražio da srpska vlada nastavi reforme i izbori se sa preostalim slabostima.

loading...

Komisija dodaje da je uravnoteženje budžetskih troškova i prihoda nastavljeno i procenjuje da bi ove godine budžetski deficit u Srbiji mogao biti umanjen, budući da je u prvim mesecima ove godine budžetski višak iznosio 23 milijarde dinara.

Kako EK navodi, deficit trgovinskog bilansa je “ključni izazov za većinu zemalja Zapadnog Balkana”.

Stopa nezaposlenosti je svedena na 14,6 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine, a zaposlenost je dostigla 44,2 odsto raspoložive radne snage.

Evropska komisija napominje da je inflacija nešto porasla i u aprilu 2017. je dostigla stopu od četiri odsto, mada je u maju ponovo nešto usporena.

EK upozorava da “uprkos napretku u budžetskoj konsolidaciji, zabrinjava i dalje veliki javni dug u većini zemalja regiona”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here