Home POLITIKA Vučić u Italiji: Teško je da nađemo rešenje za Kosovo, ali red...

Vučić u Italiji: Teško je da nađemo rešenje za Kosovo, ali red je da pokušamo

SHARE

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Rimu da će inicirati da se u Italiji održi trilateralni sastanak sa državnim zvaničnicima Italije i Albanije, a cilj tog susreta bio bi da se tri države uvežu i dogovore u vezi sa učešćem u zajedničim projektima.

Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Italiji, gde se sastao sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem

Vučić je novinarima nakon sastanka sa Matarelom rekao da će se uskoro čuti sa Edi Ramom, premijerom Albanije koja je, kako je ocenio, za Italijane bliska zemlja.

On je kazao da je Matarela više puta istakao da Srbiju doživljavaju kao stub stabilnosti, da očekuju nastavak dijaloga sa Prištinom i bolje odnose sa Albanijom.

loading...

Govoreći o Kosovu, Vučić je naveo da će biti teško doći do rešenja za Kosovo.

“Šanse su male, ali red je da pokušamo”, istakao je predsednik Srbije navodeći da se do rešenja može doći samo dogovorom.

Dijalog sa albanskom stranom, prema njegovoj oceni, u srpskom je interesu.

“Ja ću da zarađujem za političku budućnosti koja donosi spas srpskom narodu na Kosovu i u celini”, dodao je on.

On je ocenio da je unutrašnji dijalog važan sa Srbiju i dodao da Srbi traže odgovornost a “ne prazno junačenje”.

“Potreban nam je sveobuhvtan pristup i razgovor sa Albancima. Ako možemo možemo ako ne..bar su neki pokušali nešto da urade a da ne stave pare u svoje džepove”, istakao je Vučić.

Italija želi Srbiju u EU

“Italija želi da se Srbija što pre pridruži EU i to je jedan od osnovnih elemenata naše spoljne politike. Srbija je zemlja lider po pitanju stabilnosti regiona i zato je vaš ulazak u EU veoma bitan”, rekao je Matarela u susretu sa Vučićem u Rimu, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Između ostalog dva predsednika razgovarali su i zajedničkim projektima u borbi protiv terorizma i suzbijanja korupcije.

“Srbija može da bude uspešna zemlja na evropskom putu, ali ume da čuva i svoje tradicionalne odnose”, rekao je Vučić koga je je predsednik Italije dočekao u dvorištu Palate Kvirinale uz vojne počasti i intoniranje italijanske i srpske himne.

Matarela je rekao da sve veće prisustvo italijanskih preduzetnika u Srbiji potvrđuje razvoj dobrih odnosa dve zemlje i dodao da je do sada mnogo urađeno na polju borbe protiv terorizma i suzbijanja korupcije, zajedničkim projektima.

Vučić se danas u Rimu sastao i sa italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem, a glavne teme razgovora bile su jačanje bilateralne saradnje, podrška Italije napretku Srbije na putu ka EU, situacija na Zapadnom Balkanu i perspektiva evropske integracije celog regiona.

Rama pozvao Srbiju da prizna Kosovo

Albanski premijer Edi Rama pozvao je danas Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, rekavši da će to doprineti stabilizaciji balkanskog regiona.

Rama je naveo na društvenoj mreži Fejsbuk da bi srpsko priznanje Kosova bilo “jasno rešenje na putu iz mračnog tunela ka svetlosti”.

Rama je takođe pozvao Prištinu i Beograd da nastave dijalog.

On je pohvalio autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je za list Blic ocenio da je unutrašnji dijalog o Kosovu odlučujući za budućnost Srbije i srpskog naroda.

“Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak, pokušamo da budemo realni, ne dopusimo da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći i ono što smo odavno izgubili”, naveo je Vučić u autorskom tekstu objavljenom u ponedeljak, a koji je Rama postavio danas na Fejsbuku.

Rama je naveo da “postoji dugačak put koji izlazi iz tunela teške istorije krvave okrutnosti, koju pokazuje istorija Balkana”, a gde su, kako je dodao, “poslednjih godina preduzeti koraci koje nisu zamišljali ni najveći optimisti”.

Od kada je postao premijer Albanije 2013. godine, Rama je inicirao albansko-srpski dijalog, međutim odnosi Srbije i Albanije su zategnuti zbog neslaganja o Kosovu.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here