Home DRUŠTVO Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

SHARE

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji Fijat danas su potpisali sporazum u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada u toj kompaniji, navodi N1.

Dogovor će obezbediti nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između Fijata i sindikata. Sporazum podrazumeva isplatu bonusa i naknade za prevoz, ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja.

“Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu povećanje će biti 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom)”.

Premijerka Ana Brnabić rekla je posle potpisivanja sporazume da nijedna strana nije ni pobednik ni gubitnik, već da su obe strane bile hrabre.

“Predstavnici radnika su izloženi kritikama da su mogli drugačije i bolje. Mislim da su bili ozbiljni predstavnici radnika, naterali su obe strane na ozbiljan kompromis. I dalje stojim iza radnika Fijata, ako postoje ljudi koji su nezadovoljni, nemam problem da odem u Kragujevac i razgovaram ponovo sa njima”, rekla je Brnabić.

loading...

Ona je dodala da je vlada u ovom slučaju intervenisala jer je bila “vanredna situacija”, ali je u svim drugim slučajevima pozvala štrajkače i rukovodstva da se vrate institucionalnom rešenju trajka, odnosno Agenciji za mirno rešavanje sporova.


Radnici kragujevačkog Fijata prema sporazumu sa rukovodstvom te italijanske fabrike automobila dobili su novi kolektivni ugovor na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

“U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora”

Dogovor rukovodstva Fijata i sindikata obezbediće nastavak proizvodnje modela Fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata. Dogovor podrazumeva i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina bonusa biti isplaćena u decembru.

“Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira. Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza”.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće 2018. godine.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here