Home DRUŠTVO NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna presuda protiv medija

NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna presuda protiv medija

SHARE

 

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal “Autonomija” Nezavisnog društva novinara Vojvodine, portal Nezavisnog udruženja novinara Srbije i “Peščanik” dužni da tužiocu Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara naknade nematerijalne štete sa zateznim kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti, saopštili su NUNS NDNV.

Ta dva udruženja su saopštila da se time nastavlja skandalozna sudska praksa u slučajevima koji se vode protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti, i da je cilj da se finansijski iscrpe, i da se, i kroz pravosudni sistem, suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja.

Kaić je autora, izdavače i urednike ovih medija tužio zbog kolumne Miloša Vasića “Objavljotina Ištvana Kaića”, koja je prvobitno objavljena na portalu “Autonomija”, a potom preneta i na portalima NUNS-a i “Peščanika”.

Vasićeva kolumna je bila osvrt na tekst Ištvana Kaića “Treći metak Branke Prpe”, objavljen u Politici.

loading...

“Iako je Vasićev tekst polemički, i u njemu se iznose isključivo vrednosni sudovi, a ne informacije, Viši sud je ovom očigledno politički inspirisanom odlukom kaznio navedene medije i uveo sudsku praksu po kojoj se društvena kritika i polemika zabranjuje, ukoliko nije u skladu sa politikom vlasti”, piše u saopštenju.

Tuženi su najavili žalbu Apelacionom sudu i, ukoliko bude potrebno, svoja prava štititi i na višim instancama, jer smatraju da ova presuda predstavlja “novo sramno poglavlje u gušenju medijskih sloboda i slobode izražavanja u Srbiji”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here