Home POLITIKA Dačić: Konsenzus o Kosovu nije moguć

Dačić: Konsenzus o Kosovu nije moguć

SHARE

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da treba rešavati uzrok kosovskog problema i naći održivo rešenje, ali da ne veruje da se o tome može postići konsenzus.

“Mora da se reši uzrok svih problema inače će taj problem biti trajno prisutan”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora sa šeficom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharievom.

Na pitanje novinara o unutrašnjem dijalogu o Kosovu na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je rekao da su se vremena i međunarodni odnosi promenili i da je važno tražiti održivo rešenje.

“Srbija ne može sama, njoj su potrebni prijatelji, a isto tako Srbija ne želi da radi nešto što je protiv interesa drugih naroda”, rekao je Dačić.

loading...

Kako kaže, smatra da ne može biti konsenzusa, ali da može biti pokušaja da se razgovara i da svako iznese svoje mišljenje.

“Moji stavovi su jasni i poznati svima, o tome pričam već deset godina”, rekao je Dačić i dodao da bi bio srećniji da se o tom ozbiljno razgovaralo pre 10 godina.

Kako je rekao, taj problem postoji i često se zloupotrebljava u političke svrhe.

“Predlažem svakom da uzme Ustav ispod ruke pa nek ide u Prištinu. Ili, predlažem Tačiju da uzme Ustav Kosova pa da ide u Leposavić”, poručio je Dačić komentarišući kritike na njegov račun, a u vezi sa Briselskim sporazumom i time da nije u skladu sa Ustavom.

Mnogi su, kaže, napali Vucića da priprema teren za priznanje Kosova, ali zapitao se i ko su ti koji su rekli.

Na pitanje da li je video Vučićev plan odgovorio je da predsednik Srbija, iako ima plan, sigurno to neće izneti sada i dodao da, i kada bi lično znao za taj plan, “to nije nešto što bi trebalo da iznosim u javnost”.

Izvor: Beta, Insjajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here